Linkovi

SAD: Rast troškova školovanja


Najtiražniji američki dnevnik USA Today izvještava da se troškovi studija u Sjedinjenim Državama nastavljaju povećavati. Jedna godina četverogodišnjeg studija na nekom državnom sveučilištu ili koledžu ove godine prosječno košta 6,185 dolara što predstavlja povećanje od 6,6 posto u odnosu na prošlu godinu. U privatnim sveučilištima i koledžima jedna godina četverogodišnjeg studija košta 16,640 dolara odnosno 5,5 posto više u odnosu na lani. Najmanji rast troškova školovanja bilježi se u višim školama koje nude dvogodišnje obrazovanje.

Za takve programe ove je godine trebalo izdvojiti 2,361 dolar što je 3,8 posto više nego prošle godine. Istodobno, dok se troškovi povećavaju, pomoć koja je na raspolaganju se smanjuje. Redovni studenti prošle godine su dobili 97 milijardi dolara financijske pomoći od raznih organa vlasti, a prije dvije godine na raspolaganju im je bilo 135 milijardi dolara, navodi USA Today.

New York Times piše o Njujorčanki Elizabeth Gibson koja je jednog ožujskog jutra prije četiri godine hodala ulicom kad je ispred jedne zgrade ugledala odbačeno slikarsko platno koje joj je privuklo pozornost. Apstraktna slika nalazila se između dvije velike vreće za smećem. Nakon nekoliko minuta razmišljanja odlučila je ponijeti platno u svoj stan jer, kako kaže, odražavalo je neku snagu. Stručnjaci bi se složili s njom.

Pokazalo se, naime, da se radi o slici meksičkog slikara Rufina Tamaya, "Troje ljudi", koja je ukradena prije 20 godina, a vrijednost joj se procjenjuje na milijun dolara. Nakon nekoliko godina Gibson je počela istraživati podrijetlo slike i vremenom otkrila kako je platno ukradeno. Njoj je pripala nagrada od 15 tisuća dolara, a vlasnici slike ponudit će platno na dražbi.

XS
SM
MD
LG