Linkovi

Gates: Neke zemlje Jugoistočne Europe pristale uputiti dodatne snage u Afganistan i Irak


Američki ministar obrane Robert Gates kritizirao je saveznike iz NATO-a jer nisu ispunili obećanja o upućivanju svojih snaga u Afganistan. Gates je dao takvu izjavu u Kijevu gdje je objavio i da su neke zemlje Jugoistočne Europe spremne proširiti svoje sudjelovanje u misijama u Afganistanu i Iraku.

Ministar Gates izjavio je da je nekoliko zemalja sugeriralo povećanje njihovih vojnih kontingenata u Afganistanu, ali i u Iraku. Kako je rekao, ne može objaviti o kojim zemljama se radi jer njihove vlade nisu dovršile unutarnje konzultacije. Istodobno, Gates je kritizirao neke članice NATO saveza jer nisu osigurale snage koje su obećale na godišnjem summitu ranije ove godine.

"Nezadovoljan sam zato što Savez čije članice imaju preko dva milijuna vojnika, mornara, marinaca i zrakoplovaca ne može pronaći dodatna sredstva koja su obećana za Afganistan."

Ministar Gates je rekao da će to biti glavna tema njegovog sastanka s ministrima obrane NATO saveza kasnije ovog tjedna.

Na godišnjem sastanku Foruma ministara obrane jugoistoka Europe Hrvatsku je predstavljao ministar obrane Berislav Rončević. Hrvatsko ministarstvo obrane objavilo je da je Robert Gates ponovio čvrstu potporu Sjedinjenih Država zemljama članicama Američko-jadranske povelje za njihovu ulazak u NATO te im zahvalio na doprinosu u sudjelovanju u mirovnim operacijama u Afganistanu i Iraku.

U međuvremenu, američki ministar obrane stigao je u Prag na razgovore o američkom planu uspostave raketnog obrambenog štita u Češkoj.

XS
SM
MD
LG