Linkovi

Predsjednik Bush traži dodatnih 46 milijardi dolara za operacije u Iraku i Afganistanu


Predsjednik Bush uputio je Kongresu izvanredan zahtjev za dodatnih 46 milijardi dolara namijenjenih financiranju operacija u Iraku, Afganistanu te za druge potrebe nacionalne sigurnosti. Ova svota dodatak je na 145 milijardi dolara zatraženih za financiranje rata u proračunu za fiskalnu 2008. godinu.

Predsjednik je izjavio da su dodatna sredstva potrebna kako bi se osiguralo da američke snage imaju sve što im treba u obavljanju njihovog posla.

"Dijelovi ovog rata su složeni no jedan nije, a taj je da Amerika mora učiniti sve što može kako bi se podržalo naše snage i zaštitilo naše ljude."

Predsjednik je rekao da će njegov izvanredan zahtjev osigurati prijeko potrebna sredstva za svakodnevne operacije u Iraku, poput streljiva i pancirnih košulja. Prema njegovim riječima, članovi Kongresa koji kažu da podržavaju američke snage imaju obvezu što prije odobriti zatraženi novac.

"Svi članovi Kongresa koji žele vidjeti naš uspjeh u Iraku i početak povlačenja naših snaga trebaju snažno podržati ovu mjeru."

U kratkoj izjavi za izvjestitelje iz Bijele kuće predsjednik je priznao da neki u Kongresu žele iskazati svoje nezadovoljstvo njegovom ratnom politikom. Predsjednik ističe da oni imaju pravo da ih se sasluša, ali i da trebaju osigurati američkim vojnicima sva sredstva potrebna za uspjeh.

"Naši muškarci i žene na bojišnici ne bi trebali biti u središtu stranačkih neslaganja u Washingtonu."

Predsjednik Bush je rekao da kad je Bijela kuća uputila u Kongresu originalni prijedlog proračuna za 2008. godinu, u njemu su iznesene informacije o vrstama dodatnih potreba. Stoga zakonodavci, smatra predsjednik Bush, ne bi trebali oklijevati s početkom razmatranja njegovog izvanrednog zahtjeva.

No čelnik Odbora za proračun Zastupničkog doma, demokrat David Obey, kaže da predsjednikov zahtjev neće biti usvojen automatski. Štoviše, kazao je, možda neće biti ni odobren u njegovom odboru do kraja ove godine. Pored sredstava za financiranje rata u Iraku i Afganistanu u predsjednikovom zahtjevu za 46 milijardi dolara nalaze se sredstva za financiranje mirovne misije u sudanskoj pokrajini Darfur, te financiranje borbe protiv krijumčara droga u Meksiku i Srednjoj Americi.

XS
SM
MD
LG