Linkovi

Potrošači dobitnici u trogodišnjem sudskom sporu EU i Microsofta


Jedini pobjednici ili, bolje, dobitnici u trogodišnjoj borbi Europske komisije i Microsofta jesu potrošači. Oni će od sada dolaziti do jeftinijeg softwarea. Najveća svjetska tvrtka za proizvodnju softwarea također će osigurati interoperabilnost njegovih Windowsa s ostalim proizvođačima i njihovim produktima.

Micosoft će nadalje izmijeniti način nadoknade za licence - ubuduće će sve tvrtke koje žele doći do informacija koje će postati temeljem razvoja njihovih sistema u interoperabilnosti s Microsoftovim Windowsima plaćati deset tisuća eura umjesto postotka zarade. Microsoft se obavezao prosljeđivati točne, precizne i kompletirane podatke.

"Ovo je pobjeda za potrošače, ne za nas, mi smo insistirali da se kompetitivnost i inovacije vrate na tržište od čega će najveće beneficije vući korisnici kompjutora“, kazala je povjerenica za tržišino natjecanje Neelie Kroes na pressici a nakon razgovora s Microsoftovim direktorom Steveom Ballmerom.

Time je završeno trogodišnje natezanje Europske komisije i Microsofta. Microsoft je kažnjen radi monopolskog ponašanja i u Europi. Zavrijedio je rekordno visoku kaznu od skoro pola milijarde eura. S odlukom Europske komisije da je prekršio zakone tržišta držanjem monopola poravnao se tek nakon dvije odluke Europskog suda koje su potvrdile rješenje Europske komisije te prijetnje svakodnevnim dodatnim plaćanjima dok ne isplati odmjerenu mu kaznu.

XS
SM
MD
LG