Linkovi

Washington: Ministar Šuker tvrdi da Hrvatskoj ne prijeti financijska kriza


Hrvatski ministar financija Ivan Šuker je danas u Washigntonu opovrgnuo navode iz članka u Financial Timesu da zemljama jugoistočne Europe prijeti financijska kriza zbog brzog rasta kredita, visokog deficita platne bilance i ovisnosti o inozemnim kreditima, ističući da "Hrvatskoj ne prijeti financijska kriza".

Šuker: Odgovorno tvrdim da Hrvatskoj ne prijeti financijska kriza, niti članak koji je objavljen u Financial Timesu upućuje na to, on samo općenito razrađuje neke stvari koje smo mi provodili kroz monetarnu i fiskalnu politiku i došli smo do toga da se godišnji rast vanjskog duga znatno smanjio. Hrvatska je na godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetranog fonda dobila samo komplimente za ono što je učinila proteklih godina. Nakon današnje plenarne sjednice razgovarao sam s dužnosnicima MMF-a o napisu Financial Timesa koji su bili iznenađeni iznenađeni. Nitko Hrvatsku ne gleda na taj način... Zar mislite da Svjetska banka i MMF ne bi to objavili, da se događa tako nešto.

Zemlje jugoistočne Europe - piše današnji Financial Times - moraju poduzeti akciju oko brzog rasta kredita, visokog deficita platne bilance i ovisnosti o zajmovima u stranoj valuti kako bi smanjile opasnost od financijske krize. Financial Times se poziva na "radni dokument" koji je ovoga mjeseca objavio Međuanrodni mionetarni fond, ali koji ne predstavlja i službeno stajalište MMF-a.

Autori izvješća upozoravaju da su "tradicionalni indikatori ranjivosti za jugoistočnu Europu na razini koja se povijesno povezuje s opasnošću od zaokreta u rastu...", podsjećajući na dokaze s drugih tržišta u nastajanju, kao što je kriza u jugoistočnoj Aziji iz 1998.

Hrvatski vanjski dug iznosi oko 30.7 milijardi dolara i premašio je 85 posto bruto nacionalnog proizvoda.

XS
SM
MD
LG