Linkovi

Turobna demografska slika Rusije


Prošli je tjedan ruski predsjednik Vladimir Putin odobrio koncept nove ruske demografske politike do 2025. godine. Tijekom proteklog desetljeća broj ruskog stanovništva se počeo smanjivati za skoro 800 tisuća godišnje, zbog sve niže stope nataliteta i sve veće smrtnosti od alkoholizma i zaraznih bolesti. Ugledni američki demograf Murray Feshbach upozorava da Rusija uskoro neće imati dovoljno ljudstva da patrolira uzduž najduže granice na svijetu.

Prognoze su zlokobne: jedno izvješće Ujedinjenih naroda procjenjuje da će do 2025. godine Rusija izgubiti 30 milijuna ljudi, odnosno više od 20 posto sadašnjeg stanovništva. Neki analitičari predviđaju da bi ova zemlja mogla izgubiti i do jedne trećine od svoja 142 milijuna stanovnika do sredine stoljeća.

Murray Feshbach je vodeći zapadni demograf za Rusiju. On kaže da dok se broj stanovnika smanjuje, Rusija će sve manje biti u stanju braniti najdužu granicu na svijetu. "Brojevi su sve manji. Ako samo pogledate muškarce, stanovništvo za regrutaciju bit će smanjeno s oko milijun i 200 tisuća na 620 tisuća. Ako budu zdravi. Ukoliko ne izbjegnu novačenje. Ukoliko ne kupe falsificirane liječničke potvrde i izbjegnu obvezatno novačenje".

Između 1987. i 1999. godine, broj novorođenčadi u Rusiji pao je za 50 posto. Nove statistike za 2007. godinu pokazuju veći broj novorođenčadi, međutim, stručnjaci kažu da je pad neizbježan u budućnosti zbog sve manjeg broja žena koje su u fertilnoj dobi. Rusija ima zapanjujuću stopu smrtnosti – na tisuću stanovnika njih 15 umire. Svjetski prosjek je manji od 9. Po životnoj dobi, Rusija se nalazi na 135. mjestu u svijetu za muškarce i 91. za žene.

Samo 47 posto Rusa doživjet će šezdesetu godinu života. Murray Feshbach kaže da Rusi ne samo da umiru mlađi, oni su i sve bolesniji. Prema njemu, 30 posto raspoloživih novaka odmah je oslobođeno vojne službe iz zdravstvenih razloga. Drugi odgađaju ili izbjegavaju služenje vojnog roka. "Samo 10 posto raspoloživih novaka zapravo služi vojni rok, a 50 posto od tih 10 posto služi ograničeni vojni rok zbog fizičkih ograničenja".

Službeno pregledavanje stanovništva mlađeg od 18 godina pokazuje da se od 1989. do 2000. godine zaraza od tuberkuloze učetverostručila. Murray Feshbach navodi i druge zdravstvene probleme. "Psihološke i mentalne bolesti udvostručile su se između 1992. i 2002. godine. Alkoholizam se povećao za skoro jednu trećinu. Rak se utrostručio. Cerebralna paraliza se više negoli utrostručila. Bolesti lokomotornog sustava su se utrostručile".

Službeni posteri u Rusiji upozoravaju da 50 posto novorođenčadi u zemlji pati od manjka elektrolita i elemenata u tragovima. Kalcij se povezuje s ranim gubitkom koštane mase, dok nedostatak joda vodi do mentalne retardacije. "Trideset posto od sve novorođenčadi službeno se proglasi zdravima. Dakle, 70 posto njih to nije".

Stopa smrtnosti novorođenčadi službeno je 11 na tisuću beba, međutim Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je taj broj negdje 23 na tisuću rođenih beba. Na svaki porod u Rusiji sad dolaze dva pobačaja. Rusija ima najveću epidemiju HIV-a u Europi. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je između milijun i 200 i milijun i 300 tisuća ljudi u Rusiji bilo zaraženo virusom HIV-a na kraju 2006. godine – što je povećanje od 20 posto tijekom dvije godine - a taj će se broj i dalje povećavati. Oko 90 posto svih zaraženih su ovisnici o drogama.

Po riječima Murraya Feshbacha, katastrofalna demografska slika Rusije ukazuje na to da Moskva neće biti u stanju novačiti između 600 i 700 tisuća potrebnih novaka godišnje do 2025. Predsjednik Putin je ovaj tjedan u jednoj javnoj televizijskoj debati rekao da će vojni rok biti skraćen na godinu dana, jer rusko gospodarstvo treba radnu snagu. Putin je postavio demografsku politiku među glavne nacionalne prioritete. Prošli tjedan odobrio je plan kojim se predviđa povećavanje broja stanovnika na 145 milijuna do 2025. godine, poveća životni vijek i smanji smrtnost novorođenčadi. Vlada premijera Viktora Zubkova dobila je tri mjeseca da iskoristi ovaj koncept kako bi izradila podrobne planove za razdoblje između 2008-2010. godine.

XS
SM
MD
LG