Linkovi

SAD poziva MMF da aktivno nadgleda međunarodna monetarna zbivanja


Američki ministar financija Henry Paulsen poziva Međunarodni monetarni fond da preuzme aktivniju ulogu u monitoringu međunarodnih ulaganja rastućeg broja državnih fondova diljem svijeta.

Vjeruje se da su takvi suvereni fondovi - s podlogom u ogromnim gotovinskim rezervama nagomilanim u Kini i zemljama izvoznicama nafte - vrijedni više od dva bilijuna dolara. Nedavni brzi rast takvih fondova, kao i nesigurnost oko njihovih operacija, dovele su do zabrinutosti da bi njihova ulaganja mogla biti iskorištena u političke svrhe.

Paulson kaže da je MMF u najboljem poožaju da nadgleda rastući broj fondova podržanih od strane država. On je o tom pitanju govorio financijskim dužnosnicima sa svih strana svijeta tijekom prvog dana redovitog godišnjeg skupa Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, u Washingtonu.

Američki ministar financija kaže da će postroživanje kreditne politike ograničiti američki ekonomski rast, ali, on očekuje da će se globalni ekonomski rast nastaviti po stopi od oko pet posto i ove i slijedeće godine.

Globalnu ekonomiju ove godine pogađa pogoršanje stanja američkog tržišta nekretninama, pad vrijednosti dolara, kao i rastuće cijene nafte. Američki ministar financija Henry Paulsen izjavio je da je pogoršanje stanja američkog tržišta nekretninama 'trenutno najznačajniji rizik' po ekonomiju. Paulson je također naglasio da su Sjedinjene Države i dalje predane jakom kursu dolara.

Na ulicama Washingtona, stotine prosvjednika su izražavale neslaganje s politikom Svjetske banke i MMF-a, tvrdeći da oni eksploatiraju siromašne i zemlje u razvoju. Policija je držala prosvjednike daleko od mjesta gdje su bili okupljeni svjetski financijski čelnici.

U petak navečer, isti takvi prosvjedi poprimili su i nasilne razmjere: izlozi trgovina u Georgetownu, otmjenijoj četvrti Washingtona, razbijani su kamenjem i opekama, od kojih je jedna pogodila i jednu prolaznicu u lice.

XS
SM
MD
LG