Linkovi

Kako do većeg gospodarskog rasta u Hrvatskoj?


Osim SDP-a niti jedna druga stranka nakon izbora ne planira porezne reforme. Receno je to sinoc stranim investitorima na okruglom stolu kojeg su organizirali Americka i Nordijska gospodarska komora. Sudjelovali su ekonomski strucnjaci najvecih hrvatskih politickih stranaka.

Ekonomski eksperti iz pet hrvatskih stranaka slazu se da veci gospodarski rast trazi bolju iskoristenost gospodarskih potencijala, bolju infrastrukturu, decentralizaciju drzave i efikasniju drzavnu upravu. SDP-ov kandidat za premijera Ljubo Jurcic smatra da Hrvatska treba stimulirati investicije s dodanom vrijednoscu a usporavati neproizvodne.

"S dvostruko većom stopom rasta od europskog prosjeka Hrvatska sve više zaostaje za Europom obzirom na to koliko taj rast godisnje donese gradjaninu EU-a, a koliko Hrvatu," rekao je Jurcic. Prema njegovom misljenju Hrvatska bi mogla imati duplo veci BDP, 15 tisuca eura po stanovniku umjesto sadasnjih 7 tisuca. Potpredsjednik Vlade Damir Polancec rekao je da HDZ planira smanjiti deficit drzavnog proracuna a tim i ukupni vanjski dug.

"Gospodarski rast," kazao je, "necemo financirati budzetskim deficitom i novim zaduzivanjem." Procjene su HNB da bi ovogodisnja stopa gospodarskog rasta mogla biti oko 6 posto, ali joj najveci poticaj ne daje investicijska vec osobna potrosnja. Inozemni dug ii dalje 30,7 milijardi eura.

Radimir Cacic iz HNS-a tvrdi da HDZ-ova vlada ne moze smanjiti deficit koji je po njemu dva puta veci u odnosu na onog kojeg HDZ prikazuje u bijeloj bilanci. Prema Cacicu pravosudje je jos od kljucnih problema kojeg HDZ-ova vlada ne zna rijesiti. HDZ,SDP,HNS,HSS i HSP slazu se oko energetskih strategija.

Svi smatraju da su obnovljivi izvori energije neisplativi i da ce se u Hrvatskoj trebati otvoriti tema nuklearnih elektrana. HDZ kao ideju na kojoj bi Hrvatska mogla zaraditi predlaze postavljanja podzemnog kabla kojim bi se struja iz Bosne transportirala u Italiju koja je najveci uvoznik elektricne energije u regiji.

XS
SM
MD
LG