Linkovi

U napadu na Benazir Bhutto najmanje 125 poginulih


Najmanje 125 osoba je poginulo, a više od 260 ih je ranjeno u dvije eksplozije u Karachiju u Pakistanu. Meta napada bila je bivša premijerka Benazir Bhuto koja se vratila u zemlju iz višegodišnjeg izgnanstva. Eksplozija se dogodila u trenutku dok je oklopljeni automobil u kojem se nalazila Bhutto prolazio pokraj tisuća ljudi koji su izašli na ulice kako bi pozdravili njen povratak nakon osam godina provedenih u Dubaiu i Londonu.

Vlasti su objavile da Benazir Bhutto nije ozlijeđena u napadu. Islamski militanti prijetili su Bhutto samoubilačkim bombaškim napadima, ali je ona odbacila prijetnje kazavši da joj je povratak u zemlju vrijedan rizika.

Bijela kuća osudila je napad na konvoj u kojem se nalazila bivše pakistanska premijerka Benazir Bhutto. Glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da Sjedinjene Države žale zbog gubitka nevinih života u Karachiju. Prema riječima američkog glasnogovornika, ekstremistima se neće dopustiti da zaustave Pakistance u izboru njihovih predstavnika kroz otvoreni i demokratski proces. Državno tajništvo priopćilo je da stoji uz narod Pakistana dodajući kako nema tog političkog cilja koji može opravdati ubojstvo nevinih civila.

U New Yorku, glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki Moon izrazio je nevjericu te je izrazio sućut obiteljima žrtava. Europska Unija također je osudila napad dok je pakistanski predsjednik Pervez Musharraf rekao da napadi predstavljaju zavjeru protiv demokracije. U izjavi koju je dao u Dubaiu, suprug Benazir Bhutto, Asif Ali Zardari izjavio je da iza napada stoji pakistanska obavještajna služba.

XS
SM
MD
LG