Linkovi

SAD 'uvozi' medicinske sestre iz inozemstva


Bolnice u Sjedinjenim Državama ove su godine uposlile rekordni broj medicinskih sestara iz inozemstva. Zbog toga pružatelji zdravstvenih usluga pomažu stranim bolničarkama da se prilagode američkoj medicinskoj praksi i upoznaju s vjerskom i kulturnom raznolikošću svojih pacijenata.

Josephina Camagay stigla je u Sjedinjene Države iz Filipina prije manje od godinu dana. Kaže da uči raditi s populacijom koja je puno raznolikija od one u njenoj zemlji.

"Ovdje se stapa toliko kultura s raznih strana svijeta. Zato im se moramo znati prilagoditi i prema njima se odnositi na profesionalan način."

Josephinu su uposlili kako bi popunila deficit medicinskog osoblja koji će, po procjenama američkog Ministarstva zdravstva, dostići 800 tisuća do 2020. godine. Willa Fuller iz Udruge medicinskih sestara na Floridi kaže da bi sve sestre, ne samo one koje dolaze iz inozemstva, trebale poznavati druge kulture.

"Različite kulture uvjetuju različite poglede na zdravstvo, kao i različitu procjenu i pristup bolestima. Stoga to moramo znati prepoznati."

Prema Bobini Philip, koja u Sjedinjenim Državama radi 11 mjeseci, kulturološke razlike ponekad otežavaju proces prilagodbe. Ona se još uvijek pokušava prilagoditi američkom načinu zdravstvene skrbi.

Dobra stvar je, kaže, što sestre ovdje dobiju mnogo više informacija o pacijentu nego u njenoj rodnoj Indiji.

"To je timski rad. No, odgovornost prema pacijentu, kao na primjer briga da mu u bolnici bude što udobnije, ali i da se što brže otpusti, sve to leži na nama."

Medicinski časopis Health Affairs navodi da Sjedinjene Države upošljavaju više bolničarki iz inozemstva nego ikad prije. Do 2003. godine 14 posto ih je u zemlju pristiglo iz drugih zemalja, najviše s Filipina.

Međutim, prema podacima Centra za multikulturalnu stručnost u zdravstvenim organizacijama, manje od 10 posto medicinskih sestara u Sjedinjenim Državama dijeli kulturno i etničko naslijeđe svojih pacijenata. Stoga su bolnice poput ove u Floridi odlučne u namjeri da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi pomogle svom medicinskom osoblju da bolje razumije kulturološki raznoliku populaciju Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG