Linkovi

Mormonska crkva po povećalom mnogih Amerikanaca


Od mnoštva vjeroispovijesti u Sjedinjenim Državama ona o kojoj postoji najmanje razumijevanja je mormonska vjera. Ta kršćanska sekta broji skoro šest milijuna pripadnika u Americi, a sve skupa u svijetu - preko 13 milijuna sljedbenika. To je jedna od najbrže rastućih religija na svijetu.

Mormoni vjeruju da je nakon raspeća Isus došao propovijedati u Ameriku. Mormonski je prorok zapisao povijest toga na zlatnim tablama koje su kasnije bile zakopane na sjeveru države New York. Joseph Smith, osnivač te sekte, otkopao je tu takozvanu Knjigu Mormona 1827. godine. Danas mormonska crkva ima sjedište u Salt Lake City-u u državi Utah. Svake godineodržava se velika svečanost na brdu Cumorah gdje je Knjiga Mormona otkopana, a taj događaj prate deseci tisuća posjetitelja.

Oko pet sati je poslijepodne na brdu Cumorah, više od četiri sata pred početak predstave. Na travnatoj poljani ispod ogromne peterokatne pozornice, skupina mladih odjevena u toge uvježbava scenu razaranja drevnog Jeruzalema, scenu koja je jedna od najupečatljivijih u predstavi.

Kao što je to bilo i prije sedamdeset godina na prvoj predstavi, svi učesnici su amateri.. Prve su predstave bile skromne, no danas broj sudionika je 680, s raskošnim kostimima i specijalnim vizualnim efektima kao što su vatrene kugle, vodopadi i poplave.

Umjetnički direktor predstave Brent Hanson vodi probu kao i večernje prestave koje se održavaju čitav tjedan.

"Iako je ovo iscrpljujuće, na kraju odlazim osvježen entuzijazmom sudinika. Ovdje nije toliko riječ o teatru, već o vjeri."

Od svih članova ansambla osamnaestogodišnji Spencer Baker, koji glumi Isusa vjerojatno je najbolje upoznat s kombinacijom duhovnosti i zabave koja odlikuje predstavu. U dramatičnom klimaksu, obasjan svjetlom on se uz pomoć posebnih konopaca polako spušta na pozornicu.

"Dok se polako spuštate na pozornicu to je zaista uzbudljivo iskustvo. Lijep je osjećaj vidjeti kako ta predstava ima veliki religijski efekt na druge a i na mene."

Većina od oko pet tisuća večerašnjih gledatelja su Mormoni, koji su došli vidjeti dramatizaciju svojih vjerovanja. Ostali su tu samo iz znatiželje i u potrazi za zabavom. Pripadnici crkve se nadaju da će emocionalni dojam svečanosti potpomognuti njihovom preobraćenju.

U posljednje vrijeme mormonska je crkva po povećalom mnogih Amerikanaca. Mitt Romney, jedan od vodećih republikanskih kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima pripadnik je te sekte, te ako bude izabran postati će prvi mormon – predsjednik Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG