Linkovi

Američki predsjednički kandidati potrošit će oko milijardu dolara


Ukupna svota novca što će ga demokratski i republikanski predsjednički kandidati prikupiti do održavanja izbora 2008. godine približava se, ili će čak prijeći, milijardu dolara. U prvih devet mjeseci ove godine kandidati dvije glavne stranke već su prikupili 415 milijuna dolara.

Adresa Bijele kuće – Pennsylvania Avenija 1600 – najskuplje je mjesto stanovanja u Sjedinjenim Državama. Da bi se osvojile četiri godine boravka u Bijeloj kući obje glavne političke stranke voljne su potrošiti stotine milijuna dolara, a sa svakim novim izbornim ciklusom ta se svota dodatno povećava.

Ukupni prilozi demokratskim i republikanskim predsjedničkim kandidatima povećali su se sa 135 milijuna dolara 1992. godine na 671 milijun dolara 2004. godine.

Analitičar Brian Darling iz konzervativne nevladine organizacije Heritage Foundation objašnjava zašto je neophodno prikupiti ogromne svote novca za izbore.

"Oglasi koštaju milijune dolara, tu su zatim putni troškovi jer kandidati putuju svakog dana, te drugi troškovi organizacije velikih kampanja."

Na početku 1970-ih Kongres je donio zakone koji su doveli do stvaranja Saveznog izbornog povjerenstva. Glasnogovornik tog tijela Bob Biersack ističe da Povjerenstvo ima nadzornu ulogu.

"Ako se želite kandidirati za predsjednika Sjedinjenih Država morate se ponašati u skladu s nizom zakona uključujući one koji reguliraju način prikupljanja novca i način njegovog trođenja.

Trenutna pravila ograničavaju donacije privatnih osoba predsjedničkim kandidatima ma dvije tisuće i 300 dolara, a organizacije mogu donirati pet tisuća dolara. Izborno povjerenstvo traži od kandidata da svaka tri mjeseca podnesu financijska izvješća i o prikupljenim i o utrošenim sredstvima. Ta su izvješća dostupna javnosti čak i putem Interneta.

Laura MacCleery radi za privatnu aktivističku organizaciju Public Citizen u Washingtonu. Ona se prisjeća kako je javnost 1970-tih izvršila pritisak na Kongres da donese pravila za alternativu tracionalnom prikupljanju sredstava za predsjedničke kampanje.

"Jedna od stvari koje su se dogodile bilo je to da je Kongres uspostavio državni fond za financiranje kampanja."

No na predsjedničkim izborima 2000. i 2004. godine Republikanska i Demokratska stranka odlučile su da neće prihvatiti državno financiranje što im je omogućilo potrošnju bez ograničenja.

Očekuje se da će se isto dogoditi na izborima slijedeće godine. No neki analitičari poput Laure MacCleery kažu da se privatne donacije u potpunosti zabrane. Drugi pak da su takve donacije zaštićene prvim amandmanom američkog Ustava koji brani pravo slobode govora te da ne mogu biti eliminirane. Bilo kako bilo, s približavanjem studenog 2008. godine sigurno je da će se novčane donacije kandidatima nastaviti povećavati.

XS
SM
MD
LG