Linkovi

Barack Obama - jedinstvena pojava u američkoj predsjedničkoj politici


Senator Barack Obama iz savezne države Illinois nada se da će postati prvi američki predsjednik afričkog podrijetla. Međutim, da bi to postao prvo mora pobijediti svoje suparnike iz Demokratske stranke, uključujući senatoricu iz New Yorka i bivšu prvu američku damu Hillary Rodham Clinton. Slijedi osvrt na to što senatora Obamu čini jedinstvenom pojavom u američkoj predsjedničkoj politici.

Barack Obama rođen je na Havajima 1961. godine, kao sin oca Kenijca i majke Amerikanke iz Kansasa. Proveo je dio djetinjstva u Indoneziji, a poslije je pohađao Sveučilište Columbia u New Yorku i pravni fakultet Sveučilišta Hardvard u Bostonu. Politička karijera senatora Obama oblikovana je godinama aktivističkog rada u njegovoj zajednici u Chicagou i djelatnošću u Senatu savezne države Illinois čiji je bio član. Obama je u američki Senat izabran 2004, iste godine kad je održao jedan od glavnih govora na Nacionalnoj konvenciji Demokratske stranke. "Stojim ovdje znajući da je moja priča dio šire američke priče, da dugujem svima koji su ovdje došli, i da ni u jednoj drugoj zemlji na svijetu moja priča ne bi bila moguća".

Ovaj govor senatora Obame na konvenciji učinio ga je poznatim na nacionalnoj razini i pripremio pozornicu za objavu njegove predsjedničke nominacije. "U sjeni starog Capitola gdje je Lincoln jednom pozvao podijeljenu kuću da zajedno ustane".

Politički analitičar sa Sveučilišta Virginije Larry Sabato objašnjava. "On se u stanju zbližiti s pojedincima kao i sa mnoštvom kao cjelinom. Energija koja dolazi s njegovim mladalačkim entuzijazmom veliki je plus. To je uistinu situacija kao s Johnom Kennedyjem šezdesetih godina. To mu daje stvarnu šansu".

Demokratski protivnici usredotočavaju se na ono što nazivaju relativnom Obaminom mladošću i neiskustvom. Poslušajmo senatoricu Clinton tijekom jedne od predsjedničkih debata. "Pitanje je tko je od nas spreman da vodi zemlju već od prvog dana?"

Obama priznaje da nije proveo mnogo godina pokušavajući naučiti kako funkcionira Washington. "Ali dovoljno sam dugo tamo da znam da se način na koji Washington funkcionira mora izmijeniti".

Kao i mnogi drugi demokrati, senator Obama se protivi ratu u Iraku i zalaže se za uspostavljanje vremenskog okvira za povlačenje američkih vojnika iz te zemlje. "Ne postoji vojno rješenje za Irak. Nikad nije ni postojalo. Najbolji način da se zaštitimo i primoramo iračke čelnike da okončaju svoj građanski rat jest da odmah počnemo povlačiti svoje borbene jedinice. Ne za šest mjeseci, već sad".

Stručnjaci vjeruju da je Obama najznačajniji predsjednički kandidat afričkog podrijetla u američkoj povijesti. Jedan od njih je John Fortier iz Instituta American Enterprise. "Neki brinu da će kandidat afričkog podrijetla još uvijek imati problema da pobjedi u Americi na izborima za predsjednika. Mislim da postoje određene zabrinutosti u tom smislu, međutim, Amerika je otišla vrlo daleko u tom smjeru tijekom godina, a ankete ukazuju da bi većina ljudi prihvatila predsjednika crnca".

Multi-kulturalno podrijetlo Baracka Obame i njegova sposobnost da se zbliži s glasačima učinila ga je jedinstvenim kandidatom u povijesti američkog predsjedništva. Glasači u Iowi i New Hampshireu u siječnju će biti prvi koji će reći da li svjež pristup Baracka Obame predstavlja dovoljnu protutežu njegovom nedostatku iskustva.

XS
SM
MD
LG