Linkovi

Veleposlanik Bradtke posjećuje Istru i Kvarner


Veleposlanik SAD-a Hrvatskoj, Robert A. Bradtke, boravi u trodnevnom posjetu Istri i Kvarneru. Susret će se s vinarima, pršutarima, sveučilištarcima, vodstvima nevladinih udruga, političkim vodstvima u Puli, Pazinu i primorsko - goranske županije, a danas se sastao i sa Ivanom Jakovčićem, istarskim županom.

Nakon tog sastanka izjavio je da ni u Istra ni u Dalmacija neće biti američkih vojnih baza. "NATO i SAD nemaju nikakvih planova o gradnji bilo kakvih vojnih baza ni u Istri niti u Dalmaciji. To nije politika NATO-a", rekao je američki veleposlanik Robert Antony Bradtke.

Njegove riječi potvrdio i istarski župan Ivan Jakovčić rekavši da su
izmišljotine priče po kojima bi sadašnje središte za obuku vojnika "Muzil" trebalo u budućnosti postati jaka vojna baza za mornaricu, odnosno da bi pulska Zračna luka trebala postati novi veliki vojni aerodrom.

No, to ne znači da Amerikanci neće biti prisutniji u Istri jer,
kako je rekao Robert Antony Bradtke "razgovarali smo o raznim temama, o razvoju u Istri, o mogucnostima za americke ulagace ovdje u Istri" - rekao je veleposlanik Bradtke naglašavajući i da postoji veliko zanimanje američkih tvrtki za ulaganja u projekt "Brijuni rivijera", te je izrazio zadovoljstvo što sve veći broj američkih turista svoj odmor provodi u Hrvatskoj.

On je izrazio i da će novi sporazum o civilnom zrakoplovstvu, kojeg će dvije države potpisati, biti novi poticaj da se građani Hrvatske i SAD-a još više približe jer će olakšati putovanje iz jedne zemlje u drugu.

Veleposlanik Bradtke je s regionalnim čelnicima razgovarao i još će
razgovarati o učincima američkog programa pomoći u području reforme lokalne samouprave, malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i potpore organizacijama civilnog društva, a u Puli je istaknuo i kako američka agencija za međunarodni razvoj "USAID" i Istarska razvojna agencija već godinama vrlo dobro surađuju.

XS
SM
MD
LG