Linkovi

Hrvatska nestalna članica Vijeća sigurnosti


Republika Hrvatska je danas izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda s dvogodišnjim mandatom koji počinje 1.siječnja 2008. godine. Do izbora je došlo nakon što je Češka Republika povukla kandidaturu nakon drugog kruga glasovanja. "Povlačimo našu kandidaturu, čestitamo Hrvatskoj koja je zasluženo dobila mjesto u Vijeću sigurnosti" - rekao je češki predstavnik u svjetskoj organizaciji.

Ipak, morao se održati i treći krug glasovanja da bi krajnji rezultat bio 184 glasa za Hrvatsku, samo jedan glas za Češku. Uz Hrvatsku u Vijeće sigurnosti su ušli i Kostarika te Burkina Faso, Vijetnam i Libija.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović zahvalila je članicama UN-a na podršci i Češkoj što je povlačenjem kandidature omogućila Hrvatskoj da po prvi puta uđe u Vijeće sigurnosti.

Izbor hrvatske u Vijeće sigurnosti u Zagrenu je komentirao predsjdnik Mesić.

Stjepan Mesić: Današnji izbor Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iznimno je priznanje našoj zemlji i njezinoj vanjskoj politici. Ulaskom u to najvažnije tijelo svjetske organizacije u godinama 2008. i 2009. Republika Hrvatska preuzima i veliku odgovornost".

XS
SM
MD
LG