Linkovi

Sanader: 'Imamo pravo kritizirati ono što nije dobro u radu Tribunala'


Premijer Republike Hrvatske, Ivo Sanader, okončao je svoj jednodnevni boravak u New Yorku tijekom kojeg je sudjelovao u radu Opce skupstine UN-a, te se susreo s predsjednikom Haskog tribunala i glavnim tajnikom svjetske organizacije. Sredisnja tema – hrvatsko nezadovoljstvo blagim kaznama “vukovarskoj trojci” za zlocine pocinjene u Vukovaru i na Ovcari.

Hrvatski premijer je prvo odrzao govor na Opcoj skupstini UN-a, na kojoj se raspravljalo o godisnjem izvjescu o radu Haskog tribunala za ratne zlocine, kojeg je podnio predsjednik suda Fausto Pocar. Ivo Sanader je u svom govoru prenio razocaranje Hrvata blagim presudama za, kako je rekao, uz Srebrenicu, najveci zlocin u Europi nakon Drugog svjetskog rata:

“Nadam se da ce moj govor pridonijeti tome da ce u drugostupanjskom procesu ova presuda biti preinacena. Ocekujemo da ce Tuziteljstvo vrlo skoro uloziti zalbu te da ce sudsko Zalbeno vijece preinaciti presudu. Ovo sve sto kazem ne znaci pritisak na sud. Mi znamo da sud i u Hrvatskoj, i u medjunarodnoj zajednici, ima svoja pravila, svoju proceduru…dakle, nikakav pritisak na sud, ali naprosto i ljudski je i logicno ocekivati da ce ratni zlocinci iz Vukovara biti kaznjeni za ono sto su ucinili na Ovcari, a za ostatak ce se pobrinuti hrvatski sudovi, jer podignuta je optuznica na Zupanijskom sudu u Osijeku i sudit ce se u odsutnosti od Kadijevica do Gorana Hadzica.”

Premijer Sanader je, nakon sjednice Opce skupstine UN-a, razgovarao s predsjednikom Haskog tribunala Faustom Pocarom:

“Moram reci da smo razgovarali i o izlaznoj strategiji haskog tribunala i to je trenutacno tema o kojoj se raspravlja i u Vijecu sigurnosti UN i po strucnim skupinama. Hrvatska je vrlo zainteresirana za tu temu…Mi podrzavamo da haski sud zavrsi svoj posao te sam izrazio spremnost da Hrvatska preuzme one procese koji se vode protiv hrvatskih drzavljana .”

Jos je jedna tema, vezana uz Ujedinjene narode, vazna za Hrvatsku. Danasnji izbor nestalne clanice Vijeca szigurnosti. Hrvatska je jedan od kandidata, a premijer Sanader je o tome razgovarao s predstavnicima zemalja Arapske lige, lobirajuci da Hrvatska bude izabrana:

“Kako ce biti vidjet cemo. Mislim da smo ucinili sve – od predsjednika drzave, do mene, Ministarstva vanjskih poslova, nase stalne misije u New Yorku, preko cijele diplomatske mreze. U posljednje dvije godine smo lobirali…naravno, imamo takmaca, Cesku Republiku, vidjet cemo kakvo ce biti glasovanje…Ipak, moj prvotni posao ovdje je bila haska presuda i to je bio glavni razlog mog dolaska u Ujedinjene narode.”

Oko toga tko ce, od 192-je zemlje-clanice Ujedinjenih naroda, glasovati za Hrvatsku ima dosta medijskih spekulacija u sto se mi necemo upustati, jer i ceski je premijer u New Yorku i on, naravno, lobira za svoju zemlju. Za kraj razgovora s gospodinom Sanaderom trazili smo komentar na rijeci predsjednika Mesica da premijer nije isao u New York u sklopu predizborne kampanje, kako je bilo nekih prituzbi unutar Hrvatske:

“Ocjenu predsjednika Mesica podrzavam, jer ovo je bila moja duznost, a nikakva predizborna kampanja. Kako ce netko drugi tumacit to me se ne tice!”

Premijer Sanader se posebno zahvalio svim obiteljima vukovarskih zrtava koje su se jucer okupile na Ovcari. I za kraj da evidentiramo da je hrvatski premijer imao i susret s glavnim tajnikom UN-a, Ban Ki Moonom, a vodeca tema je bila – reforma svjetske organizacije.

XS
SM
MD
LG