Linkovi

Danas u UN-u: Izvješće predsjednika Međunarodnog suda za ratne zločine Fausta Pocara


Danas će na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda često biti spominjana Hrvatska, a razlog je – godišnje izvješće o radu Haškog tribunala, koje podnosi predsjednik Međunarodnog suda za ratne zločine Fausto Pocar. Radu Opće skupštine nazočit će i hrvatski premijer Ivo Sanader.

Hrvatski premijer će nazočiti Općoj skupštini zbog presude koju je Haški tribunal 27. rujna izrekao 'Vukovarskoj trojki'. Presudi je izazvala ogorčenje hrvatske javnosti kja smatra da su bivši časnici JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić dobili vrlo blage ili nikakve kazne za teške ratne zločine počinjene na području Vukovara 1991. godine. Hrvatski premijer je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu još 28. rujna poslao pismo u kojemu je izrazio duboko razočaranje presudama, naglasivši da su počinjeni zločini u očiglednom raskoraku s kaznama.

Gospodin Sanader će danas svoje mišljenje iznijeti na zasjedanju Opće skupštine nakon što Fausto Pocar predoči svoje godišnje izvješće o radu Haškog suda. Hrvatski premijer je, isto tako, zatražio da se njegovo pismo podijeli kao službeni dokument i članicama Opće skupštine i Vijeća sigurnosti. U pismu se navodi da će Republika Hrvatska nastaviti punu suradnju s Haškim tribunalom, ali vidljiva je i odlučnost Hrvatske da se bori da krivci za vukovarsku tragediju budu strože kažnjeni.

Međutim, pismo je poslao i Fausto Pocar, žaleći se navodno da hrvatska vlada vrši diplomatski pritisak na rad Haškog tribunala zbog presude 'Vukovarskoj trojci'. To pismo, inače, neće postati službeni dokument zbog proceduralne greške. U svom godišnjem izvješću Općoj skupštini, Fausto Pocar navodi da Republika Hrvatska ima s Haškim tužiteljstvom zadovoljavajuću suradnju koja se manifestira kroz pružanje informacija, službenih dokumenata, pristupa arhivi, te svjedocima i optuženicima.

Premijer Sanader bi se trebao nakon zasjedanja Opće skupštine sastati s predsjednikom Haškog tribunala, te s predstavnicima Arapske lige radi lobiranja da Hrvatska bude izabrana kao nestalna članica Vijeća sigurnosti.

Taj će izbor biti obavljen sutra, međutim Ivo Sanader neće nazočiti izboru jer već večeras odlazi iz New Yorka. No, glasovanju će nazočiti premijer Češke Republike, koja također želi biti izabrana u Vijeće sigurnosti i zapravo je jedini konkurent Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG