Linkovi

Across the Universe - filmski mjuzikl s glazbom Beatlesa


Za mnoge, glazba Beatlesa simbol je turbulentnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. U svom novom filmskom mjuziklu, proslavljena redateljica Julie Taymor koristi više od 30 tih skladbi kako bi ispričala priču o ljubavi, prosvjedu i nadi.

Njegova priča počinje u Liverpoolu: momak imenom Jude zapućuje se u Ameriku, ostavivši za sobom posao u brodogradilištu i djevojku s kojom je hodao.

Ono što Jude još ne zna jest da ga s druge strane Atlantika očekuje ljubav njegovog života u liku živahne mlade Amerikanke Lucy.

No, to je burno vrijeme: nasilje prožima borbu za građanska prava kod kuće, dok u dalekoj, dalekoj zemlji mladići umiru na bojišnicama eskalirajućeg rata.

Redateljica Julie Taymor izabrala je 33 pjesme Beatlesa za film "Across The Universe". Premda je puna poštovanja prema originalima tih pjesama, Taymor je znala da ovu ikoničku glazbu treba interpretirati i izvesti njezina glumačka postava. Stoga su svi prošli posebno uvježbavanje – koje su sami glumci nazvali 'Kamp Beatles'. U filmu se nakratko pojavljuju i neke legende rocka – recimo, Joe Cocker izvodi "Come Together, a Bono "I Am The Walrus" – ali većinu glazbe izvode potpuno nova, mlada lica.

Evan Rachel Wood glumi zaljubljenu Lucy, a mladi engleski glumac Jim Sturgess čežnjivi je Jude. Njihova energija i mladost odražava neko nevinije vrijeme, kaže redateljica Julie Taymor. I, premda je u osnovi ljubavna priča, film "Across The Universe" bavi se i društvenim nemirima i političkim previranjima. "I ja i pisci scenarija i sva ova mladež koja glumi u filmu, svi smo bili svjesni da ovo nije neki nostalgični pogled na dobra stara vremena … to je sadržaj koji je jednako važan i suvremen i danas. Pjesme Beatlesa, mada su jednostavne, ljubavne, istodobno su bile i socijalni iskazi".

U filmu "Across The Universe" pojavljuje se i Joe Anderson kao Maxwell – i, da, ima srebrni čekić! - Dana Fuchs je seksi Sadie koja pjeva poput Janis Joplin, dok Martin Luther McCoy, kao Jo-Jo, pjeva poput Marvina Gayea i svira gitaru skoro k'o Jimi Hendrix. U kameo ulogama pojavljuju se, osim ranije spomenutih rokera, i Salma Hayek i Eddie Izzard. I, naravno, u nekim točkama važno mjesto pripada za redateljicu Julie Taymor karakterističnim velikim lutkama.

XS
SM
MD
LG