Linkovi

Bivši zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku oštro kritizira ratnu strategiju Bushove administracije


Bivši zapovjednik američkih i koalicijskih snaga u Iraku vrlo oštro kritizira način na koji administracija predsjednika Busha vodi rat u Iraku, rekavši da je trenutno stanje u toj zemlji 'noćna mora kojoj se ne vidi kraja'.

Umirovljeni general Ricardo Sanchez kaže da je trenutna strategija - uključujući i agresivniju taktiku s povećanjem broja američkih vojnika za 30 tisuća - 'očajnički pokušaj' hvatanja ukoštac s realnošću rata.

Sanchez kaže da je i inicijalni plan bio 'katastrofalno pogrešan' i 'nerealistički optimističan'. Osudio je - kako to naziva - 'nekompetentno ratno čelništvo' među američkim čelnicima.

Od strane administracije nije došla jača reakcija: Bijela kuća je u petak navečer samo objavila da cijeni službu koju je general Sanchez pružio zemlji. U istom se priopćenju priznaje da još ostaje mnogo posla za obaviti u Iraku, ali, kaže se, postiže se napredak.

Ricardo Sanchez je izjavio da je administracija trebala dati veće ovlasti vojnim zapovjednicima, te da je trebala sinhronizirati napore svih američkih vladinih agencija. On također okrivljuje i vojno čelništvo - uključujući i sebe - da nije razumjelo kakav će biti učinak invazije na iračko društvo.

Ovaj je general bio zapovjednik američkih i koalicijskih snaga od sredine 2003. do sredine 2004, dakle i u vrijeme kada je došlo do zlostavljanja zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib. Tek nedavno on je počeo javno kritizirati administraciju predsjednika Busha.

XS
SM
MD
LG