Linkovi

Nakon srčanog infarkta, čuvajte se stresnog posla


Ako ste imali infarkt, liječnici će vam preporučiti zdravu dijetu i redovito vježbanje kako biste spriječili sljedeći napad. No, čak i ako slijedite doktorov savjet, stresan posao može uzrokovati dodatne srčane probleme.

Michel Heroux doživio je prvi infarkt prije 11 godina. Nakon što se oporavio, vratio se svom napornom poslu. "Na vrsti posla koju obavljam ne smijem si dozvoliti previše grešaka. Tako svaki put kad mi se obraća šef, nivo stresa u mom organizmu se povećava," kaže Heroux.

Prije dvije godine, nakon drugog srčanog napada, Herouxov liječnik ga je upozorio: "Rekao mi je: ‘Stres vas ubija. Vaše srčane arterije više ne mogu podnijeti stresnu atmosferu'," kaže Heroux.

Heroux, na žalost, nije jedini. Doktorica Chantal Brisson s kanadskog sveučilišta Laval sa svojim je suradnicima promatrala gotovo tisuću srčanih pacijenata. Cilj im je bio otkriti da li postoji veza između drugog infarkta i stresnog posla. I pronašli su je.

"Oni koji su se vratili svom stresnom poslu bili su izloženi dvostruko većem riziku od novog infarkta u usporedbi s onima koji su se zaposlili na manje stresnim pozicijama," kaže dr. Brisson.

Ovo je istraživanje pokazalo da su se šanse za drugi srčani napad udvostručile, bez obzira na jačinu prvog napada, kao i kakvu vrstu lijekova su pacijenti uzimali, jesu li bili pušači, te od čega su bolovali njihovi roditelji. Autori studije preporučuju da pri povratku na posao pacijenti koji su imali infarkt zatraže pomoć kako bi smanjili stres na poslu.

XS
SM
MD
LG