Linkovi

Motociklisti prikupljaju novac za djecu oboljelu od raka


Svakog vikenda od travnja do studenog stotine motociklista okupi se uvijek u drugom američkom gradu, ali s istim ciljem: prikupiti sredstva za djecu oboljelu od raka. Eddie James, jedan od organizatora ovogodišnjih susreta, kaže da je ideja o ovom događaju stvorena prije 24 godine, kad se u Atlanti, u saveznoj državi Georgia, okupila nekolicina motociklista.

"Kćeri jednog od njihovih prijatelja bio je dijagnosticiran tumor na mozgu. Pomislili su, ‘hajde da okupimo još neke prijatelje i odemo se provozati, pa skupimo nešto novca i barem im tako pomognemo.’ To nam je dalo motivaciju za ovo što radimo."

Danas ova akcija pod nazivom Vožnja za djecu donacijama pomaže Zakladi za djecu oboljelu od tumora na mozgu. Svaka se vožnja odvija na lokalnom nivou, s organizatorima i vozačima iz mjesta. … Jedna od grupa koje sudjeluju u Vožnji za djecu pored Baltimora je skupina žena pod nazivom Women on Wheels. Kako nam kaže jedna od njenih članica, Shirley Windsor, one prikupljaju novac skupljajući tkaninu s motivima motocikala. Nakon što je izrežu na komadiće, izrađuju pokrivače od krpica, a njih onda poklone na tomboli.

"Izradimo dupli pokrivač, za veliki krevet. Zatim prodajemo karte po pet dolara. Prošle smo godine od prodaje prikupili 1,700, a ove 1,200 dolara. To je jedan poseban osjećaj, i nema bolje motivacije. Sve ovo radimo za djecu."

Shirley dodaje da se svaki puta ovom prilikom razvije posebna veza vozača motocikala s djecom i njihovim roditeljima. Jedna od majki je Kim Gumabay. Na vožnju je došla sa svojom obitelji i sinom Ethanom koji je preživio karcinom mozga. Oni upravo promatraju kako se veliki broj motocikala poredao na parkiralištu shopping centra, u pripremi za početak vožnje. Osmogodišnji Ethan vrlo je uzbuđen što će sudjelovati u ovoj dobrotvornoj paradi, vozeći se u pomoćnom sjedalu motocikla.

"Obično se vozimo u maloj prikolici sa strane. To je baš cool!"

Nakon što se policijski automobil koji će pratiti povorku pridružio redovima motocikala, vozači sjedaju na svoja sjedala, spremni za start. Djeca su se već ugodno smjestila u pomoćnim prikolicama. I osmogodišnji Eric Reca je spreman za polazak, zajedno sa svojom starijom sestrom Maggie koja je oboljela od tumora mozga. Cathy Reca, njihova majka, kaže da je sam početak ove vožnje, kada motori startaju jedan za drugim, vrlo teško za opisati.

"To je strašno dirljiv trenutak. Kad vidite kako svi motociklisti započinju vožnju jedan za drugim, ispuni vas neopisivo uzbuđenje."

Ovogodišnja Vožnja za djecu Baltimore-Washington 2007 prikupila je preko 200 tisuća dolara. Taj će se novac kao donacija iskoristiti za istraživanje tumora mozga u djece, za nove, manje invazivne terapije te za financiranje raznih programa za djecu oboljelu od raka.

XS
SM
MD
LG