Linkovi

Condoleezza Rice i Robert Gates ovaj tjedan u Moskvi


Američka državna tajnica Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates posjetit će Moskvu ovog tjedna. Sastancima će dominirati strateška pitanja, ali, kako je naglasio jedan dužnosnik Državnog tajništva, razvitak demokracije ostaje jedna od glavnih američkih bojazni. Daniel Fried rekao je novinarima da se Sjedinjene Države nadaju praktičnom i brzom rješenju statusa Kosova što bi omogućilo napredak na Balkanu.

Pomoćnik američke državne tajnice za Europu i Euroaziju, Daniel Fried rekao je da Sjedinjene Države i Rusija imaju složeni, pomiješani odnos. Prema njegovim riječima, Fried je kazao da se dvije zemlje ne slažu po nizu pitanja, ali, istodobno, imaju bliske interese na nekim drugim pitanjima. "Oko strateških pitanja Sjedinjene Države i Rusija imaju objektivne interese koji nas mogu povezati".

Dvodnevni intenzivni razgovori bit će usmjereni na američki plan o izgradnju protu-raketnog obrambenog sustava u Istočnoj Europi, zatim na rusku odluku da se povuče iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Europi te o budućim sporazumima o kontroli nuklearnog oružja. Sporazum o smanjenju strateškog oružja, poznat kao START II, istječe 2009. godine. Fried je odbacio sugestije da američka vlada više ne reagira na ugrožavanje demokratskih sloboda u Rusiji. Prema njegovim riječima, Sjedinjene Države žele snažnu Rusiju, zemlju s neovisnim parlamentom, slobodnim oporbenim strankama i vladavinom zakona.

Fried je rekao da je sudbina Rusija u rukama ruskog naroda. "To nije pitanje oko kojeg se Rusiji trebaju dijeliti lekcije. Vjerujemo da će nam snažna Rusija biti bolji partner i bolji igrač u svjetskim relacijama".

Washington izražava bojazan da se u Rusiji ne razvijaju autonomne institucije. Fried kaže da je jedna od američkih vrijednosti da se razgovora o temama koje izazivaju bojazan. "Amerika podržava demokraciju i demokratske vrijednosti. To se odrazilo na naše odnose. Mi smo progovorili o problemima, sastali smo se i s predstavnicima ruske oporbe i neovisnog građanskog društva. Kad postoje problemi mi o njima govorimo".

Srbija i kosovski Albanci pregovaraju o budućem statusu Kosova. Trenutni krug pregovora o Kosovu istječe 10. prosinca, a do sada nije ostvaren znatniji napredak. Sjedinjene Države podržavaju neovisnost Kosova dok se Rusija protivi bilo kakvom rješenju na koje Beograd ne bude htio pristati. Daniel Fried izjavio je da će prosinac biti mjesec teških odluka po pitanju Kosova.

On je kazao da će se Sjedinjene Države usprotiviti bilo kakvom odgađanju odluke o Kosovu nakon 10. prosinca. "Nadamo se da će međunarodna zajednica biti u stanju podržati rješenje konačnog statusa Kosova na način koji će biti praktičan i pokrenuti Kosovo naprijed".

Američka državna tajnica i ministar obrane posjetit će Moskvu u petak i subotu 12. i 13. listopada.

XS
SM
MD
LG