Linkovi

Blackwaterova vozila ubuduće s kamerama


Iračke vlasti su priopćile da je broj poginulih civila, u incidentu s čuvarima privatne američke tvrtke Blackwater prošlog mjeseca, veći nego je ranije objavljeno te da je poginulo 17, a ne 11 osoba. Irački istražitelji tvrde da su pripadnici Blackwatera namjerno pucali na civile te da je riječ o klasičnim plaćenicima. Kako je navedeno, istraga je utvrdila da se američki diplomatski konvoj, koji su čuvali djelatnici Blackwatera, nije našao ni pod izravnom ni pod neizravnom vatrom.

Američke oružane snage i FBI provode odvojenu istragu ovog tragičnog incidenta, a iračka vlada tvrdi da se godinama žalila zbog agresivnog ponašanja privatnih sigurnosnih kontraktora. Nakon najnovijeg incidenta američka državna tajnica, Condoleezza Rice, koju su kontraktori Blackwatera, zakođer, čuvali dok je boravila u Iraku, zapovijedila da se na Blackwaterova vozila moraju postaviti kamere, da će savezni agenti ubuduće pratiti što rade u Iraku privatni kontraktori, te da će njihova radio komunikacija biti snimana. Prema navodima State Departmenta uposlanici Blackwatera su u ovoj godini 56 puta bili umiješani u oružane incidente, što je daleko najveći broj od svih sigurnosnih kompanija koje posluju u Iraku.

U međuvremenu, u Kaliforniji bilježimo prosvjed protiv Blackwatera zato što ta tvrtka planira izgraditi novu bazu za vojni trening u mjestu Potrero, 45 milja udaljen od San Diega. U prosvjedima su se udružili ekolozi, mirovni aktivisti i lokalni političari, ali iz Blackwatera poručuju – mi nastavljamo s našim planovima u izgradnji baze!

XS
SM
MD
LG