Linkovi

Nobelova nagrada za medicinu istraživanjima o manipulaciji gena


Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju dijele trojica znanstvenika za svoja otkrića u manipulaciji gena kod miševa. Američki znanstvenici Mario Capecchi i Oliver Smithies, te Britanac Martin Evans dijele nagradu u visini od milijun i pol dolara, objavljeno je danas u Stockholmu.

Ta trojica znanstvenika rade na takozvanom 'ciljanju' gena kod miša. Ta metoda omogućuje znanstvenicima da proučavaju funkcije gena, te potencijalno izoliraju, modificiraju i poprave gene koji utječu na zdravlje korištenjem embrijskih matičnih stanica.

Dodjela Nobelove nagrade za medicinu istraživanjima koja uključuju korištenje embrijskih matičnih stanica vjerojatno će potpiriti raspravu koja se vodi u Sjedinjenim Državama oko takvih istraživanja. Pod administracijom predsjednika Busha značajno je srezano financiranje istraživanja embrijskih matičnih stanica iz etičkih razloga. Pristaše takvih istraživanja tvrde da bi ona mogla rezultirati terapijama koje bi spasile mnoge živote.

Objava dobitnika Nobelove nagrade za medicinu prva je u nizu koje će uslijediti čitav ovaj tjedan – fizika u utorak, potom kemija, književnost i ekonomija, a u petak se objavljuje dobitnik nagrade za mir. Bivši američki dopredsjednik Al Gore smatra se jednim od najistaknutijih kandidata za svoj rad po pitanju globalnog zatopljavanja, te dokumentarni film "Nezgodna istina", nagrađen Oskarom.

XS
SM
MD
LG