Linkovi

Festival Western nasljeđa


Voznja starim vlakom uvijek je vracanje u vremenu. Na festivalu western-nasljedja cijeli je Hill City u tom “stimungu” – kauboji, rudari, niz Main Street kotrljaju se kola na konjsku zapregu, tu je cak i napad na lokalnu banku.

Sve je to show, naravno, ali direktorica festivala Chris Van Ness, koja je festival i utemeljila, kaze da je cilj i bio ozivjeti price iz proslosti i na taj ih naicn pokusati sacuvati…

"Shvatili smo da se sve u Crnim brdima tako brzo mijenja….mnogo se novoga gradi, a mnogo staroga nestaje, gubi se onaj osjecaj proslosti, htjeli smo to nekako revitalizirati."

Western Heritage Festival traje dva dana, ispunjen je paradama, glazbom, ima hrane, ljudi su odijeveni u povijesne kostime, a ima medju njima i puno one manje dramaticne interakcije od, recimo, napada na banku ili pljacke vlaka. Oni koji “glume” u tim dogadjajima imaju na biranje bogatstvo kultura…

"Indijanci su ovdje zivjeli. Rudari, traperi, trgovci krznima, ranceri, kauboji, zeljeznicki radnici… puno razlicitih aktivnosti, sve ih nastojimo uvrstiti."

Ideja za odrzavanje festivala kojim ce se sacuvati povijest i kultura kraja pozitivna je bez obzira o kojem kraju je rijec, kaze Nick Taylor, jedan od posjetitelja…

"Puno staroga nestaje i rusi se, mislim da je jako vazno da cuvamo nasljedje sto je moguce duze."

I lokalni zitelji su tog misljenja Biznismen Rich Sieveke, odjeven kao kauboj, pokusava sprijeciti pljacku banke. Jako je vazno, kaze on, na ovaj nacin isticati dogadjaje iz proslosti i kulture…

"Ako to ne cinite i ljude ne podsjecate, zaboravljate. To se gubi, vasa djeca to nece imati ako se vi ne trudite. Znam da o tome mogu citati u knjigama, ali to nije isto. Kad vide rekonstrukciju dogadjaja, to u njima zauvijek ostaje."

Mnogim posjetiteljima festivala svakako ce u sjecanju ostati lik Terri Engle, u dugoj haljini iz 19. stoljeca dok posreduje kod napadaca vlaka. Znacaj cuvanja lokalne povijesti, kaze ona, jos je veci kad vidite kako se podrucje brzo razvija…

"To salje poruku da postoje skupine gradjana kojima je stalo da se cuvaju lokalna povijest i kultura. Kao sto su kulture lokalnih Indijanaca za koje su Crna brda oduvijek bila sveto podrucje. Moramo to postivati i uciniti sve sto je moguce da ta kultura potpuno ne iscezne."

Vikend je ispunjen kaubojskom glazbom, ali i indijanskom. Nastupio je i indijanski bend Brule. Njegov osnivac Paul LaRouche u festivalu vidi ne samo nacin cuvanja povijesti, vec i most ka buducnosti….

"Mislim da imamo uspjeha. Mislim da zivimo u trenutku kad dobar dio nase zemlje zeli tocan prikaz nase povijesti i kulture, i ono sto je bilo dobro i ono sto je bilo lose. Ovo je dobar trenutak da radimo na miru i jedinstvu, da dalje nastavimo u jednom pozitivnom smjeru."

Naravno, osim kulturnog jedinstva i podrske cuvanju povijesnog nasljedja, postoji jos jedan razlog za odrzavanje ovakvog festivala, kaze Jerald Penwell, jedan od sudionika….

"U svakome od nas krije se malo kaubojskoga, narocito dok smo djeca. Cista zabava, znate. Obuceni ste po kaubojski, nosite oruzje… ma, ludo je!"

XS
SM
MD
LG