Linkovi

Europska unija - vanjskopolitička sila?


U posljednjih pedeset godina europske su zemlje ostvarile značajan napredak na planu gospodarske integracije. Europska je unija sa svojih 27 članica postala najveće svjetsko tržište. Zbog napredne ekonomije i jake valute Uniji se žele pridružiti i ostale europske zemlje. No, na vanjskopolitičkom planu, Europska unija i dalje je samo konglomerat zasebnih država i proturječnih mišljenja.

Dvadesetsedam zemalja koje danas čine Europsku uniju tijekom svoje burne povijesti stvarale su savezništva i vodile ratove, često jedna protiv druge. No, one su danas članice nadnacionalne integracije koja želi biti i važna vanjskopolitička sila. Neki stručnjaci, međutim, tvrde da će to Unija dosta teško postići – zbog različitih povijesnih iskustava i nacionalnih interesa pojedinih članica.

Gerald Baker iz britanskog dnevnika “The Times” smatra da je nerealistično očekivati da će Unija biti jedinstvena po pitanjima vanjske politike. Jedan konkretan primjer to i potvrđuje – Kosovo. "Europska je unija tu duboko podijeljena. To je djelomice zato što ne žele uvrijediti Rusiju – koja će podržati stav Srbije, a djelomice stoga što su neki susjedi zabrinuti o političkoj nestabilnosti u Srbiji i u regiji. Osim toga, neke zemlje Europske unije imaju vjerske ili etničke veze sa Srbijom, a ne s Kosovom," kaže Baker.

Sjedinjene države žele da im Bruxelles bude ravnopravni partner u rješavanju suvremenih geopolitičkih izazova. No, analitičari naglašavaju da će se Unija prvo morati suočiti s nekim prilično teškim odlukama.

Jackson Janes, direktor Američkog instituta za njemačke studije, kaže: "S ekonomskog stajališta, mislim da je Europska unija jedno vrlo važno tijelo. No, dugoročno gledano, Europska bi unija trebala više poraditi na učinkovitijem, zajedničkom odlučivanju kada je riječ o rješavanju globalnih problema. A njih ima mnogo i oni neće nestati sami od sebe."

Gerald Baker smatra da Europi nedostaje volja da preuzme odgovornosti koje se od velike sile očekuju: "Svi smo mi zarobljenici svoje prošlosti, a Europa je zarobljena svojom krvavom, nasilnom prošlošću… Na žalost, posljednjih 50 godina relativnog mira i prosperiteta rezultiralo je time da se Europa više ne želi žrtvovati. Kod nje nema odlučnosti koja je potrebna da se obrane njezina čelna pozicija kao i sloboda u kojoj uživa."

Gerald Baker i Jackson Janes bili su sudionici panela koji je nedavno održan u Zakladi Heritage u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG