Linkovi

'Duh izlazi' - novi roman Philipa Rotha


Philip Roth objavio je početkom mjeseca deveti i – po vlastitim riječima – posljednji roman u kojem se kao glavni junak pojavljuje Nathan Zuckerman. U romanu Duh izlazi – Exit Ghost – pomalo ostarjeli Rothov junak vraća se nakon jedanaest godina u svoj rodni New York na operaciju prostate. Kad se Nathan Zuckerman po prvi put pojavio u romanima Philipa Rotha, bile su mu dvadeset i tri godine. U romanu Duh izlazi ima sedamdeset i jednu godinu i vraća se u grad kako bi se podvrgnuo kirurškom zahvatu.

U ulomku s početka romana Zuckerman razmišlja o najvećim promjenama kroz koje je New York prošao tijekom njegova izbivanja

Što me najviše iznenadilo prvih nekoliko dana dok sam išao gradom? Najočiglednija stvar – mobiteli. Mi još nismo imali prijem gore na mojoj planini, a dolje u Ateni, gdje ga je bilo, rijetko bih vidio osobu kako šeće ulicama i nesmetano govori u svoji telefon. Sjećam se New Yorka kad su jedine osobe koje su išle Broadwayem i razgovarale same sa sobom bili luđaci. Što se to dogodilo u posljednjih deset godina o čemu se odjednom ima toliko toga za reći – toliko toga tako hitno za reći da se ne može pričekati? Gdjegod sam išao netko bi mi prilazio govoreći na telefon, a netko bi bio iza mene razgovarajući na telefon. U automobilima, vozači su razgovarali na telefon. Kad bih ulazio u taksi, taksist bi bio na telefonu. Za nekog tko je često provodio po nekoliko dana a da ne govori ni sa kime, pitao sam se koja je to brana popustila, koja ih je prije sputavala, pa sad neprekidno govore u telefon, po mogućnosti dok hodaju uokolo bez da ih itko motri, u trenutačnoj samoći, asimilirajući ulice kroz svoja životinjska čula i baveći se bujicom misli na koje aktivnosti nekog grada mogu potaknuti.

Radnja romana počinje uoči predsjedničkih izbora 2004. godine. Jednom natrag u New Yorku Zuckerman ponovno osjeti privlačnost Manhattana i prilično brzopleto dogovori s mladim bračnim parom Jamie i Billy da će na neko vrijeme zamijeniti svoju kuću u ruralnom djelu Massachusettsa za njihov stan u gradu.

Međutim, stvari nikad ne teku glatko i jednostavno. Zuckerman osjeti snažnu tjelesnu privlačnost prema četrdeset godina mlađoj Jamie i počinje potajice maštati o njoj. U romanu se pojavljuje i lik iz prvog nastavka o Zuckermanu Unajmljenog pisca - Amy Bellette. Prije pedeset godina ljepotica i ljubavnica njegovog književnog idola, po povratku ju sreće kao staricu koju razara smrtonosna bolest. Na neki bi se način moglo reći da je Duh izlazi roman o tome kako je to biti u osmom desetljeću životne dobi. Roth kojem su i samom sedamdeset i četiri godine prikazuje Zuckeremana kao pisca koji više nije toliko siguran u svoj talent. Ne umire, ne još, ali polako odlazi, napušta ga pamćenje i sve češće mora posezati za 'šalabahterom' u kojem su zapisani podsjetnici osnovnih svakodnevnih stvari koje mora učiniti.

Autor Philip Roth, kojem je inače ovo dvadeset i osmi roman, kaže da je time okončan ciklus o Zuckermanu. "Priča ima logičan kraj. Govori o njegovom kraju, ili barem nagovještaju kraja. U moja tri posljednja romana o Zuckermanu on sebe ne postavlja kao junaka. On je uglavnom pripovjedač, on uobličuje radnju a njegova životna priča ni na koji način nije središnja za roman. A sad kad sam došao do kraja morao sam od njegova života učiniti opet središnji dio, izvući ga iz sjene i preispitati kakav bi bio starački život ovog junaka. Kad sam počeo pisati roman nisam otpočetka znao da je to kraj. Međutim, kako sam odmicao, shvatio sam je je to to. I posljednje rečenice romana jasno na to upućuju".

Naslov romana Duh izlazi jasno aludira na didaskalije u Shakespearovom Hamletu u kojima se glumcu koji igra duh Hamletova oca daju upute da napusti pozornicu. Isto tako ukazuje na prvi roman iz sage o Zuckermanu u čijem se naslovu također nalazi riječ duh odnosno 'ghost'. Engleski naslov romana je Ghost Writer, u slobodnom prijevodu 'Unajmljeni pisac'. U jednoj točki romana Zuckerman vodi razgovor s Amy Bellette koja mu kaže "Ljudi koji čitaju i pišu, mi smo gotovi, mi smo duhovi koji svjedoče kraju književnog doba". Najnoviji roman Philipa Rotha Duh izlazi objavila je izdavačka kuća Houghton Mifflin iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG