Linkovi

Rosemary DiCarlo: 'Proces vukovarskoj trojici još nije gotov'


Zamjenica pomoćnika američke državne tajnice Rosemary di Carlo o nedavnoj presudi 'vukovarskoj trojici' kaže:

"Nitko ne može zaboraviti strahote tih zločina počinjenih u Vukovaru. Mi suosjećamo s obiteljima žrtava. Znamo da stanovnici Hrvatske i cijele regije, odnosno područja bivše Jugoslavije, očekuju od haškog Tribunala da optužene za ratne zločine izvedu pred lice pravde i američka vlada to snažno podržava. Proces vukovarskoj trojici još nije gotov, koliko mi znamo, tužiteljstvo podnosi žalbu na presudu i mi ćemo pažljivo pratiti razvoj događaja. Mi, inače, službeno ne komentiramo presude, ali mislim da je ono što sam rekla i s obzirom na veliku težinu zločina počinjenih u Vukovaru, svima jasno da odgovorni moraju biti privedeni pravdi."

Ovo je bila izjava za Glas Amerike Rosemary DiCarlo, zamjenice pomoćnika državne tajnice za europska i euroazijska pitanja koja putuje idućeg tjedna u Makedoniju i Hrvatsku gdje će glavna tema njenih razgovora biti Američko-Jadranska povelja.

Tijekom boravka u Hrvatskoj, gospođa DiCarlo će prvo u Zagrebu razgovarati s predstavnicima hrvatske vlade, da bi onda u Splitu nazočila skupu pod nazivom 'Jadranska i Baltička Povelja', koji je posvećen članstvu u NATO savezu.

Inače, Hrvatska je izdala međunarodni nalog za uhićenje bivšeg kapetana JNA Miroslava Radića kojeg je Tribunal za ratne zločine oslobodio optužbi za ubojstva civila i ranjenika nakon pada Vukovara. Tjeralica je raspisana po nalogu istražnog suca Županijskog suda u Vukovaru koji je kasno sinoć Radiću odredio pritvor po novom istražnom zahtjevu Županijskog državnog odvjetništva. Tim se zahtjevom Radića, osim za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Vukovara, sumnjiči i da je nakon pada Vukovara 18. studenog 1991. osobno izdvojio branitelja Đuru Begovića i ubio ga hicem u glavu.

Fotografija Radića s najosnovijim podacima o njemu, razlog zbog kojega se traži te adrese na koje se mogu prijaviti informacije o njemu objavljeni su na MUP-ovoj internetskoj stranici, a uskoro bi se trebali naći i na stranicama Interpola, na kojima se trenutno nalazi 70 bjegunaca za kojima traga Hrvatska.

Nakon oslobađajuće presude Radić se vratio u Srbiju s malim izgledima da će biti izručen Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG