Linkovi

Američka vlada brani se od izvješća da je odobrila krajnje oštre metode ispitivanja


New York Times je objavio da je u veljači 2005. godine američko Ministarstvo pravosuđa odobrilo uporabu fizičke i psihološke strategije pri ispitivanju osumnjičenika za terorizam uključujući pljuskanje zatvorenika, simulirano utapanje i podvrgavanje ekstremnim temperaturama. Američka javnost o tome nije znala.

U prijašnjem stavu Ministarstva pravosuđa, objavljenom tri mjeseca ranije, mučenje se proglašava ‘odvratnim’. U jučerašnjem priopćenju Ministarstva navodi se da je i dalje na snazi stav iz prosinca 2004. godine te da su sve tehnike ispitivanja u skladu sa zakonom koji zabranjuje mučenje.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino potvrdila je postojanje stava Ministarstva pravosuđa iz 2005. godine, ali je i dodala da su sve procedure koje koriste američki ispitivači oštre, neophodne i u skladu sa zakonom.

"Američka politika je da se ne koristimo mučenjem. Predsjednik nije odobrio ništa drugo niti će to učiniti. Sve što je učinio u skladu je sa zakonom i s ciljem sprečavanja novog terorističkog napada na našu zemlju."

Perino nije htjela komentirati spada li simulirano utapanje zatvorenika u mučenje jer, kako je pojasnila, ne želi raspravljati o konkretnim tehnikama ispitivanja. To bi, tvrdi ona, omogućilo neprijatelju da se uvježba protiv tih tehnika.

Demokratski senator Edward Kennedy kaže da su Amerikanci i ljudi diljem svijeta još jednom revoltirani zbog, kako je rekao, odbijanja američke vlade da odbaci okrutan i degradirajući odnos prema zatvorenicima.

"Bilo bi dovoljno loše da je vlada osramotila sebe ovu zemlju prakticiranjem okrutnog i degradirajućeg odnosa prema zatvorenicima. Još je gore to što je Ministarstvo pravosuđa uključeno u napor opravdavanja i prikrivanja vladinih aktivnosti."

Senator Kennedy je najavio zakon kojim bi se standardi američke vojske primijenili u svim ispitivanjima američke vlade uključujući Središnju obavještajnu službu. Demokrati iz Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma Kongresa najavljuju istragu.

Izvješće New York Timesa još jednom je skrenulo pozornost na tehnike ispitivanja američke vlade dok se Senat priprema za proces potvrde suca Michaela Mukaseya koji je nominiran za nasljednika ministra pravosuđa Alberta Gonzalesa.

XS
SM
MD
LG