Linkovi

U Amoryju, svima besplatni pristup bežičnom Internetu


Internet postaje sve više i više dio svakidašnjeg života. Od Philadelphije do San Francisca, američki gradovi se okreću bežičnom i besplatnom pristupu World Wide Webu. No, jedan gradić u ruralnom dijelu savezne države Mississippi možda je prvi u Americi koji nudi slobodan, besplatni bežični pristup internetu ne samo u svom poslovnom središtu, nego na čitavom gradskom području, promjera gotovo 34 kilometara.

Željeznica je stvorila gradić Amory, u Mississippiju, godine 1887, kada je željezničkoj kompaniji trebala postaja na pola puta između Birminghama u Alabami i Memphisa u Tennesseeju. Postanak gradića bio je planiran, ali ono što se događalo posljednjih desetljeća nije bilo planirano: velik broj srednjoškolaca prekidao je svoje školovanje prije mature.

Članovi Zaklade Gilmore, lokalne privatne organizacije posvećene unapređivanju kakvoće življenja kroz zdravlje i obrazovanje, zamijetili su taj neželjeni trend i razmislili što treba učiniti. Odlučili su da njihova zaklada osigura besplatni bežični pristup internetu svim stanovnicima, kojih je više od 7 tisuća. Gradonačelnik Howard Boozer bio je oduševljen.

"To je jedinstveni slučaj za neki mali grad. Mi smo stvarno sretni što imamo ovu zakladu koja financira bežični pristup internetu. Većina malih gradova – posebice na Jugu – nema takvih izvora financiranja."

Kako objašnjava gradonačelnik Boozer, besplatni Internet je samo dio Zakladina plana.

"Uz to, zaklada osigurava po jedan prijenosni kompjuter, laptop, za svakog učenika završnih razreda u našoj srednjoj školi. Mladež će tako moći ući u svijet kompjutera i interneta u našem školskom sustavu, što će im pružiti daljnje mogućnosti napredovanja."

Kompjuteri su i mamac za ostanak svih 140 učenika u školi: svatko tko maturira može zadržati laptop. Ukoliko se program pokaže uspješnim, slijedeće školske godine svi će učenici dobiti besplatne laptope. Ovogodišnji laptopi došli su već s instaliranim svim programima koji učenicima trebaju u nastavi, kao i pretraživačima interneta … ali uz ugrađene filtere za neželjene web stranice.

Uz to, svi su zaštićeni ugrađenim sustavom za praćenje u slučaju krađe ili gubitka. U školi ograničenih financijskih mogućnosti, učenici su do sada mogli koristiti kompjutere samo ako bi se ranije upisali na listu čekanja, te ih koristili u školskoj knjižnici u vrijeme dok škola radi. Sada, kažu da već uočavaju razliku u svom učenju kada mogu koristiti kompjutere kada i kako žele.

Gradski vijećnik Dan Rogers kaže da je još jedna skupina građana osjetila sve prednosti besplatnog interneta – stariji građani, koji često žive na malim primanjima i ne mogu si o vlastitom trošku priuštiti povezivanje sa svijetom.

"Otkrili su da si mogu naručivati potrepštine putem interneta po najnižim cijenama. Mogu i čitati dnevne novine, slušati radio i gledati televizijske postaje sa svih strana svijeta … a mogu i besplatno komunicirati emailom sa rodbinom bilo gdje."

Bežični Internet koristi i policajcima, koji svoja izvješća mogu poslati odmah s terena, kao i komunalnim službama kojima je, isto tako, dragocjena veza između terena i njihovih baza podataka u centrali.

XS
SM
MD
LG