Linkovi

Bush: Prijevremeno povlačenje iz Iraka ojačalo bi Iran


U pokušaju ojačavanja podrške za nepopularni rat, predsjednik Bush je upozorio na regionalni kaos do kojeg bi – prema njegovim riječima – došlo ukoliko Sjedinjene Države napuste Irak prije nego se iračka vlada bude mogla sama zaštititi. Glavni razlog predsjednikove bojazni jest irački susjed, Iran, koji prema vjerovanju predsjednika Busha, tajno razvija program nuklearnog oružja. Takvu tvrdnju Iran negira.

"Ništa se gore ne bi moglo dogoditi po svjetski mir od iranskog uvjerenja da Sjednjene Države nemaju volju i predanost pomoći mladoj demokraciji u Iraku da preživi. Ukoliko odemo prije nego li obavimo posao, nastat će kaos. Kaos bi ohrabrio ne samo ekstremiste i radikale koji nam žele nauditi već i Iran. Ne želimo da dođe do utrke u nuklearnom oružju na Srednjem istoku."

Predsjednik Bush je rekao političkim pristašama u Pennsylvaniji da Iran ne samo da prijeti susjednim zemljama već i Sjedinjenim Državama. Iran pak tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen samo proizvodnji električne energije. Iranski ministar vanjskih poslova Manuchehr Motaki rekao je novinarima u Ujedinjenim narodima da će se njegova zemlja priključiti drugim regionalnim silama u osiguravanju stabilnosti jednom kad se koalicijske snage povuku iz Iraka.

"Ako strane snage napuste Irak – što će, vjerujemo, morati učiniti – zemlje regije, uključujući Iran, bit će u poziciji osigurati stabilnost u regiji. To je naš glavni politički cilj."

Predsjednik Bush do sad je izbjegao zakonsko utvrđivanje vremenskih okvira za povlačenje snaga iz Iraka. Oporbeni demokrati, koji imaju malu većinu u Kongresu, nisu uspjeli dobiti dovoljno glasova da bi nadjačali predsjednika. No predsjednik Bush suočava se s daljnjim protivljenjem javnosti ratu. Prema anketi televizije ABC i dnevnika Washington Post 68 posto Amerikanca protivi se načinu na koji on vodi rat. Predsjednik je izjavio da razumije stav građana.

"Ljudi su uznemireni jer vide smrt na njihovim televizorima. I naši neprijatelji to razumiju i stoga poduzimaju spektakularne bombaške napade na nevine ljude."

Predsjednik Bush kaže da je jedan od ciljeva neprijatelja da potkopa odlučnost iračkih civila i Amerikanaca

XS
SM
MD
LG