Linkovi

Političke reforme  u Iraku - glavna tema sastanka predsjednika Busha i iračkog čelnika Talabanija


Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izvjestila je da su dvojica čelnika razgovarali oko sat vremena o zakonima koji bi regulirali podjelu zarade od nafte, utvrdili održavanje lokalnih izbora, a članovima bivše vladajuće stranke Saddama Husseina omogućili da dobiju posao u vladi.

"Predsjednik je rekao koliko je važno da irački parlament usvoji ove zakone, a irački čelnik s tim se složio. Oni su, također, razgovarali o važnosti trajnog saveza između naše dvije zemlje budući da će Irak biti branik u borbi protiv terorizma i ekstremizma u regiji."

Perino je rekla da predsjednik Bush svome iračkom kolegi nije dao nikakve rokove za usvajanje navedenih zakona. Predsjednik je vjerovao da Iračani napreduju po pitanju usvajanja navedenih zakona i početkom ove godine kad je objavio da Iraku upućuje pojačanja. Neke postrojbe iz tog kontigenta uskoro će se vratiti u Sjedinjene Države ostavljajući ono što je Perino nazvala nizom složenih pitanja koje Iračani još uvijek trebaju riješiti.

"Oni ostvaruju napredak. Razumijem frustraciju i nestrpljenje, ali mislim da se kreću u pravom smjeru."

Kongres trenutno razmatra predsjednikov zahtjev za 190 milijardi dolara namijenjenih financiranju ratova u Iraku i Afganistanu. Ankete pak pokazuju da većina Amerikanca ne želi izdvajanje tolikih sredstava. Prema najnovijem istraživanju dnevnika Washington Post i televizijske mreže ABC svega 33 posto Amerikanca odobrava predsjednikovu politiku što je najniže ikada zabilježeno u toj anketi.

Predsjednik pokušava ojačati podršku javnosti za rat u Iraku ističući kako to čini Ameriku sigurnijom te navodi da će mu nastavak napretka u Iraku omogućiti da povuče dodatne američke snage iz te zemlje. Glasnogovornica Perino izjavila je da predsjednik zna kako je rat nepopularan, ali i da je on uvjeren kako će američka pomoć iračkoj vladi pridonijeti regionalnoj stabilnosti.

"Predsjednik razumije da su Amerikanci nestrpljivi, ali, što je još važnije, on razumije i da su Iračani također nestrpljivi prema njihovoj vladi. Stoga je jako dobro da su dvojica čelnika imali priliku razgovarati o načinima kako da se stvari pomaknu naprijed."

Perino je dodala da ni predsjednik Talabani ni predsjednik Bush nisu razgovarali o privatnoj američkoj sigurnosnoj kompaniji Blackwater USA koja se nalazi pod istragom zbog ubijanja iračkih civila tijekom napada na američki diplomatski konvoj u Iraku.

XS
SM
MD
LG