Linkovi

Početak godišnjeg saziva Vrhovnog suda SAD


Danas je američki Vrhovni sud započeo novo zasjedanje u kojem će devet sudaca razmatrati različite slučajeve - od prava zatvorenika u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi pa do legalnosti izvršenja smrtne kazne injekcijom.

Tijekom ovogodišnjeg zasjedanja pred sudom bi se mogao naći i slučaj tzv. programa domaćeg špijuniranja, kao i slučaj u kojem treba utvrditi da li je gradska uprava u Washingtonu prekršila Ustav kad je svojim stanovnicima zabranila posjedovanje osobnog naoružanja.

U slučaju pritvorenika iz Guantanama – čije se razmatranje već najavilo - treba presuditi mogu li se stotine osumnjičenika za terorizam, koji se nalaze u tom logoru, žaliti američkim sudovima zbog toga što su pritvoreni na neodređeno vrijeme, a protiv njih nije podignuta optužnica.

Slučaj izvršenja smrtne kazne, koji je sud već preuzeo, trebao bi pokazati da li sadašnja kombinacija lijekova, koja se koristi kod većine pogubljenja u Americi, predstavlja 'okrutno i neuobičajeno kažnjavanje', koje je u suprotnosti s ustavom Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG