Linkovi

Američka vjerska desnica podijeljena oko republikanskih predsjedničkih kandidata


Los Angeles Times piše da su američki konzervativni kršćani i dalje podijeljeni oko pitanja kojeg republikanskog predsjedničkog kandidata podržati na stranačkim izborima početkom slijedeće godine. Takva podijeljenost među vjerskim konzervativcima, smatra novinar Los Angeles Timesa, ide na ruku bivšem gradonačelniku New Yorka, Rudolphu Giulianiu, koji bi mogao postati prvi republikanski predsjednički kandidat koji je otvoreno podržao pravo na pobačaj od kada je američki Vrhovni sud legalizirao tu proceduru 1973. godine.

No, kako se navodi, pomanjkanje konsenzusa oko predsjedničkog kandidata samo je dio problema pred konzervatvnim evangelistima, važnoj snazi unutar Republikanske stranke. Naime, autor smatra da je vjerska desnica izgubila energičnost u posljednje vrijeme. Najprije zbog gubitka kontrole republikanaca nad oba doma Kongresa – što je umanjilo izglede za usvajanje zakona za koji su zainteresirani - a zatim i zbog seksualnih skandala republikanskih zakonodavaca koji su se zaklinjali u obiteljske vrijednosti.

New York Times izvještava da je u Sjedinjenim Državama u proteklih deset godina došlo do 65-postotnog pada zrakoplovnih nesreća s tragičnim posljedicama. Nakon dvije velike nesreće 1996. godine u kojima je poginulo 375 ljudi, Bijela kuća je poručila avio-industriji da smanje broj tragičnih zrakoplovnih nesreća za 80 posto tijekom deset godina. Trenutno se na četiri i pol milijuna polijetanja zrakoplova bilježi jedna nesreća s tragičnim posljedicama.

Diljem svijeta situacija je nešto gora. Ove godine zabilježeno je sedam nesreća s više od 20 žrtava u svakoj, no unatoč tome i na međunarodnoj razini zračni promet je sve sigurniji, navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG