Linkovi

NYC: Kontroverza oko javne škole na arapskom jeziku


Posljednjih tjedana dosta se govorilo o jednoj javnoj osnovnoj školi u njujorškom Brooklynu gdje se nastava održava, uz engleski, i na arapskom jeziku te se uči o kulturi islamskog svijeta. Nakon prijeporne izjave u jednom novinskom intervjuu, ravnateljica tek otvorene škole podnijela je ostavku.

Prvog dana škole, učenike su pratili zaštitari te horde novinara. Škola Khalil Gibran International Academy nalazi se u žiži medijske pozornosti od kada ju je Odbor za obrazovanje grada New Yorka utemeljio, i to zato jer je to prva državna školska ustanova u kojoj se, osim na engleskom, nastava odvija i na arapskom jeziku. Inače, u New Yorku postoji gotovo 70 dvojezičnih škola – gdje se nastava održava na kineskom, francuskom ili španjolskom jeziku. Niti jedna škola ove vrste nije izazvala ovakvu kontroverzu.

Ravnateljica Debbie Almontaser prošlog je mjeseca dala intervju konzervativnom dnevnom listu New York Post u kojem je stala u obranu majica s natpisom 'Intifada NYC', koje su u školu donijele djelatnice arapskog podrijetla. Prema nekim izvješćima, Debbie Almontaser, koja tečno govori arapski, je u nazočnosti novinara New York Timesa potražila u rječniku značenje riječi 'intifada', kako bi mu pokazala da to – po njezinom mišljenju - nije sinonim za palestinski ustanak.

Debbie Almontaser se javno ispričala zbog ove kontroverze, ali je kasnije – nakon pritisaka - dala ostavku. Pristaše škole, poput čelnika lokalne vlasti u Brooklynu, Martya Markowitza, kažu da su škola i njezina ravnateljica žrtve diskriminacijske kampanje kojoj je cilj zatvaranje škole.

"Njezine izjave nisu opravdanje za ovakav tretman od strane nekih medija, koji su iskoristili priliku i tvrde da je škola na neki način povezana s propagiranjem nasilja."

Marty Markowitz je prošlog tjedna govorio na konferenciji za novinare na kojoj su branitelji škole tražili povratak ravnateljice, koja je muslimanka. Otvaranju škole na arapskom jeziku opire se udruga pod imenom 'Stop the Madrassa' – koja, očito smatra da je riječ o medresi, islamskoj vjerskoj školi. Vjerske se škole u Americi ne financiraju novcem poreznih obveznika.

Na Internet stranicama organizacije 'Stop the Madrassa' navodi se da Debbie Almontaser, s obzirom na njene radikalne stavove, ne bi trebala obnašati bilo kakvu dužnost u javnom školstvu. Savjetnik te organizacije, Jeff Wiesenfeld, kaže da otvaranje škole predstavlja ustupak muslimanskoj zajednici u New Yorku.

"Zbog čega muslimanska zajednica treba biti drugačije tretirana? Možda zato što ako budemo dobri prema njima, nećemo biti žrtve kao što su bili Španjolci ili Izraelci? Radi se o prikrivenom strahu."

Neki tvrde da se radi o vjerskoj školi koja bi primala državni novac, no Marty Markowitz tvrdi da su takve kritike smiješne.

"Neki mediji, a i neke skupine, tvrde da se radi o javnoj vjerskoj školi. To nije slučaj, niti će takvih slučajeva ikada biti."

Odbor za obrazovanje New Yorka je na upit Glasa Amerike odgovorio da nema nakanu vratiti prijašnju ravnateljicu na dužnost, ali u potpunosti podržava postojanje škole. Jeff Wisenfeld iz udruge koja se protivi otvaranju škole na arapskom jeziku tvrdi da će škola – ako se nastava održava na arapskom jeziku – neizbježno biti povezana s islamom. Inače škola je nazvana po Khalilu Gibranu, arapskom pjesniku kršćanske vjere.

Dužnosnici škole kažu da većina učenika nije arapskog podrijetla niti su pretežito muslimani. Prema njihovim riječima, ova škola želi biti multikulturalna ustanova koja funkcionira poput drugih javnih škola u New Yorku.

XS
SM
MD
LG