Linkovi

Film tjedna: 'Eastern Promises'


Mračna tajna povod je jednoj Londončanki da se zaputi u opasni svijet ruske mafije u novom trileru "Eastern Promises" redatelja Davida Cronenberga, s Viggom Mortensenom i Naomi Watts u glavnim ulogama.

Primalja Anna Khitrova u službi je u noći, 20. prosinca, u jednoj londonskoj bolnici kada trudna tinejdžerka umre u porodu. Uz novorođenče, djevojka za sobom ostavlja i dnevnik, ispisan na ruskom. U potrazi za obitelji novorođene bebe, Anna, koja je i sama ruskog podrijetla, zađe u londonsko podzemlje, prepuno pogibelji.

Naomi Watts glumi Annu; kaže da je Anna svjesna opasnosti, ali i odlučna da sazna istinu o novorođenčetu i njegovoj zlosretnoj majci. "Svidjelo mi se što se zainteresirala za sudbinu umrle djevojke. Sama je prije toga živjela u izvjesnoj depresiji, ne ostvarujući istinsku povezanost s ničime, krijući se iza svog posla. No, te noći, njezin se duh probudi i natjera ju da nauči više i o sebi i o svom identitetu … više o čitavoj ruskoj strani svog podrijetla koju je, možda, potiskivala. Ona joj donosi čitav novi smisao života."

Među ljudima koje upoznaje je i šutljivi i tajnoviti Nikolaj, koji je vozač jednog nemilosrdnog zločinačkog šefa. No, kako Anna saznaje, u ovom podzemnom svijetu svatko ima tajne i možda nije onaj kojime se predstavlja.

Eastern Promises" hspace=2 src="/croatian/images/Eastern_Promises_Mortensen_scene_mob_210.jpg" width=210 align=left vspace=2 border=0>Viggo Mortensen glumi Nikolaja: "Jednako koliko govori o brutalnosti i kulturalnom nerazumijevanju, netoleranciji i laganju, prijevari i divljaštvu, toliko isto – čisto začuđujuće! – ovaj film govori i o ljubaznosti i suosjećanju. Tako sam ga ja doživio kroz svu hladnoću, tvrdoću i brutalnost priče. U svijetu ove priče, pokazivanje suosjećanja može biti vrlo opasno."

Mortensen kaže da mu je bilo vrlo važno da dobro ovlada ruskim naglaskom na engleskom, ali i samim ruskim izgovorom. Stoga je proveo, kako kaže, mnogo vremena na ulicama, u potrazi za ljudima iz Nikolajevog miljea. Njihov je način govora, gestikulaciju i mimiku, kaže, upijao kao spužva da bi svoju interpretaciju učinio što vjerodostojnijom. … Slavan po svojoj ulozi u trilogiji "Gospodar prstenova", Mortensen je već jednom s redateljem Cronenbergom uronio u mračan zločinački svijet, filmom "Povijest nasilja", 2005.

U filmu "Eastern Promises" pojavljuje se i njemački veteran filma Armin Mueller-Stahl, kao zavodljivi zločinački šef Semjon. Francuski glumac Vincent Cassel igra njegovog zlog sina Kirilla. Scenarij za film je napisao Stephen Knight.

Najveći dio filma snimljen je na lokacijama u četvrtima Londona u kojima žive ruski emigranti.

XS
SM
MD
LG