Linkovi

Web stranica tjedna: OpenSecrets.org ide tragom novca u politici


Američki predsjednički izbori 2008. udaljeni su još više od godinu dana, ali, kao što ste možda već čuli, predizborna kampanja traje već nekoliko mjeseci. Više nego ikada ranije, birači koriste Internet kako bi se informirali o aktuelnim pitanjima, o kandidatima, te, na koncu, načinima na koje kandidati financiraju svoje kampanje.

"OpenSecrets.org je internetska inkarnacija projekta koji Centar za odgovornu politiku vodi već dvadesetak godina: praćenje novca u američkim izborima, otkrivanje tko financira američke političare i u kolikoj mjeri, te što bi možda mogli dobiti zauzvrat," kaže glasnogovornik ovog centra Massie Ritsch.

Ritsch kaže da web stranica OpenSecrets.org svoje informacije dobiva od savezne vlade, koja prikuplja takve podatke. Savezna izborna komisija većinu od tih podataka objavljuje na svom websajtu, ali, kako kaže Ritsch, OpenSecrets.org dodatno klasificira podatke prema – primjerice – profesionalnim granama iz kojih dolaze financijski prilozi.

"To je vrlo važno jer, ako gledate, recimo, cijene lijekova ili kamatne stope za studentske kredite, onda ustvari želite znati kako kompanije ili ustanove vezane uz ta pitanja podržavaju političare. A, upravo to mi radimo – povezujemo podatke iz milijuna donacija kompanija, ustanova i organizacija po raznim kriterijima: zemljopisnim, profesionalnim granama i slično, na način koji je korisnicima lagan za uporabu," kaže Ritsch.

Web stranica OpenSecrets.org ove je godine osvojila svog četvrtog Webbyja, kao najbolji politički sajt na Internetu, dijelom i zato što ne prati samo predsjedničke i kongresne kandidate, nego i donacije političarima na razini saveznih država i lokalnije. Massie Ritsch kaže da zakoni o javnosti takvih podataka, udruženi s laganim pristupom Internetu, čine web stranicu OpenSecrets.org jedinstvenim resursom.

"U mnogim zemljama se prikupljaju takvi podaci, ali, iz mog iskustva, a i razgovarajući s mnogim ljudima, znam da su takve informacije obično kompilirane u tiskana izvješća. Ta se izvješća pohrane u neku vladinu ustanovu, i, ako niste u toj zgradi, onda nemate ni pristup tim informacijama. Kroz našu web stranicu, a i kroz vladin web sajt, ljudi mogu pristupiti tim podacima bez obzira gdje se nalazili," kaže Ritsch.

Dakle, u praćenju 'traga novca' u politici, Amerikancima – a i drugim zainteresiranima – pomaže naš web sajt tjedna: OpenSecrets.org.

XS
SM
MD
LG