Linkovi

British Airways naručuje i od Boeinga i od Airbusa


Najveći britanski avioprijevoznik, British Airways, objavio je svoju najveću narudžbu novih zrakoplova u proteklih gotovo deset godina. Kako iz Londona javlja Tom Rivers, objava British Airwaysa dobra je vijest i za europske i za američke proizvođače.

Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine, avioprijevoznici diljem svijeta suočavaju se s teškim ekonomskim vremenima. No za barem jednu kompaniju, British Airways, na vidiku su bolja vremena. Treći po veličini europski avioprijevoznik odlučio je zamijeniti svoju flotu starećih Boeinga 747 i zamijeniti je s dva nova zrakoplova, Airbusom A-380 Super Jumbo te Boeingom 787 Dreamliner.

Veliki Airbusov zrakoplov, kapaciteta do 525 putnika, letjet će na letovima iz Londona do Hong Konga, Los Angelesa i San Francisca. Manji, Boeing 787, može povesti oko 250 ljudi, letjet će na liniji London – New York te nekim drugim destinacijama.

Glavni direktor British Airwaysa, Willie Walsh, izjavio je da ova dva zrakoplova iz dvije različite tvrtke savršeno odgovaraju budućim potrebama British Airwaysa: "Oba ova zrakoplova odlično će se uklopiti u našu mrežu destinacija. Letimo do 142 odredišta diljem svijeta. S mješavinom zrakoplova dobit ćemo veliku fleksibilnost ne samo za mrežu linija koju imamo danas već i za buduće, nove linije."

British Airway naručio je 12 Airbusa A-380 te 24 Boeinga 787. Očekuje se da će ovi zrakoplovi biti isporučeni između 2010. i 2014. godine. Ukupna cijena, bez popusta, procjenjuje se na osam milijardi i 200 milijuna dolara. British Airways je priopćio da će novi zrakoplovi biti tiši, manje zagađivati okoliš te biti učinkovitiji u smislu potrošnje goriva s manjim ispuštanjem ugljičnog dioksida. Svi ovi zrakoplovi bit će pokretani britanskim Rolls-Royce motorima.

XS
SM
MD
LG