Linkovi

Kontracepcijske pilule mogu biti dobre za zdravlje


Kontracepcijska pilula prvi se puta pojavila na tržištu prije gotovo 50 godina. Od tada ju je za sprečavanje neželjene trudnoće upotrijebilo više od 300 milijuna žena širom svijeta. Znanstvenici su do sada tvrdili da njeno uzimanje povećava rizik obolijevanja od određenih vrsta raka. Međutim, nova istraživanja u Britaniji pokazala su da one mogu imati povoljan utjecaj na zdravlje.

Rezultati jednog od do sada najvećih istraživanja ukazuju da je u žena koje uzimaju kontracepcijske pilule kroz ograničeni vremenski period mogućnost dobivanja raka uvelike smanjena. Znanstvenici s britanskog sveučilišta Aberdeen analizirali su podatke provedenog istraživanja u kojem je sudjelovalo 46 tisuća žena tijekom 36 godina.

O kontracepcijskim pilulama su provedena mnoga istraživanja, no ovo je prvo te vrste koje se osvrće na sve posljedice vezane uz karcinom. Znanstvenici su otkrili da je kod žena koje su pilulu uzimale manje od osam godina rizik obolijevanja od raka jajnika, maternice i crijeva umanjen za 12 posto.

Rezultati ukazuju da taj zaštitni efekt pilule traje najmanje 15 godina nakon što je žene prestaju uzimati. Liječnici već dugo vremena upozoravaju da tablete protiv začeća povećavaju rizik obolijevanja od raka dojke čak i do pet godina nakon prestanka konzumacije. No, ova je studija pokazala da žene koje uzimaju pilulu manje od osam godina nisu ništa više podložne ovoj vrsti raka od drugih. Ista studija, međutim, pokazala je da je u žena koje uzimaju pilulu dulje od osam godina povećan rizik obolijevanja od raka maternice.

Toni Belfield iz britanske Udruge za planiranje obitelji tvrdi da prednosti uzimanja pilule nadmašuju rizike.

"Ova tableta štiti žene od više vrsti raka nego što bi ih mogla uzrokovati. Pitanje o kojem se još uvijek raspravlja je ono o karcinomu grlića maternice, za kojeg znamo i druge potencijalne uzroke: pušenje, mijenjanje seksualnih partnera, humani papiloma virus te rijetki karcinom kralježnice."

Liječnici savjetuju žene koje namjeravaju koristiti kontracepcijske pilule da u obzir uzmu sve postojeće informacije.

"Prepisati pilulu ili se odlučiti na nju nije lako. Tu nema potpuno bijelih ili crnih odgovora. Mislim da za svaku ženu koja razmatra mogućnost uzimanja pilule postoje i prednosti i nedostaci tog lijeka."

No, odluka o uzimanju ili neuzimanju kontracepcijske pilule ipak je osobna odluka svake žene.

XS
SM
MD
LG