Linkovi

50. godina američkog zakona o građanskim pravima


Na današnji dan prije 50 godina, 27. rujna 1957. godine, u Sjedinjenim je Državama usvojen Zakon o građanskim pravima. Bio je to – na saveznoj razini - prvi od nekoliko zakona za zaštitu prava Afro-Amerikanaca i drugih manjina, koji će biti doneseni tijekom sljedećih nekoliko desetljeća.

Zakon o građanskim pravima iz 1957. godine donesen je u vrijeme kada se u državama na jugu Sjedinjenih Država još uvijek prakticirala segregacija crnaca i bijelaca – u školama, restoranima i drugim javnim mjestima. A onda su se Amerikanci afričkog podrijetla te bijelci koji su ih podržavali, počeli buniti. Glasovit je primjer Rose Parks, koja je 1955. godine u jednom gradskom autobusu u Montgomery-u, u državi Alabama, odbila ustupiti mjesto jednom bijelcu.

Kada je dvije godine kasnije nekoliko bjelačkih liberala u Kongresu iznijelo prijedlog zakona o građanskim pravima, većina kongresnika bila je protiv. To je rezultiralo konačnim usvajanjem ‘razvodnjene’ verzije, koju je ozakonio tadašnji predsjednik Dwight Eisenhower.

Ovaj je zakon osigurao američkim crncima pravo glasanja. Njime je u američkom Ministarstvu pravosuđa osnovan ured za praćenje kršenja građanskih prava, a utemeljeno je i prvo Povjerenstvo za građanska prava – vladina organizacija čija je uloga bila istraga u slučajevima rasne diskriminacije. Kenneth Marcus predsjedatelj je tog povjerenstva.

"Ovaj je zakon značajan stoga što je po prvi puta nakon sredine 19.-og stoljeća obvezao predsjednika i Kongres da zakonski odrede građanska prava te time stvorio prostor za njegovu nadogradnju u šezdesetim godinama."

Marcus dodaje da je zakon iz 1957. godine omogućio Povjerenstvu za građanska prava da štiti manjine, prvenstveno praćenjem rada vladinih ustanova. Međutim, on kaže da je taj zakon bio nepotpun.

"Primjerice, on nije zabranio diskriminaciju pri upošljavanju – to je učinjeno tek zakonom iz 1964. godine. A zakon iz 1965. godine potpuno je ukinuo diskriminaciju po pitanju glasačkih prava."

No, zakon iz 1957. godine ipak je otvorio vrata novim zakonima o građanskim pravima.

"Doveo je do usvajanja kasnijih zakona o jednakosti pri zapošljavanju, zabranio diskriminaciju pri kupnji nekretnina, diskriminaciju u prakticiranju glasačkog prava, te zajamčio zakonsku jednakost po pitanju spola i invaliditeta."

Ovaj zakon usvojen prije 50 godina rezultirao je širokim spektrom promjena na području građanskih prava - bez obzira radi li se o diskriminaciji na temelju rase, nacionalnog podrijetla, spola, invaliditeta ili starosne dobi.

XS
SM
MD
LG