Linkovi

Hrvatska druga na svijetu po gospodarskim reformama


Egipat je prva zemlja na svijetu po provođenju poslovnih reformi za razdoblje 2006/2007 navodi se u novom izvješću Svjetske banke "Doing Business 2008" objavljenom u utorak. Druga zemlja na tom globalnom popisu je Hrvatska koja je, kako se navodi, učinila najviše među istočnoeuropskim zemljama u pojednostavljivanju poslovanja. Melissa Johns, koautorica petog godišnjeg izvješća "Doing Business" kaže da se olakšavanje poslovanja višestruko isplati.

"Utvrdili smo da zemlje koje provode najviše reformi imaju najveće dobitke na burzama dionica te su smanjile stopu nezaposlenosti. Poslovne reforme najviše privlače strane ulagače. Zemlje koje pokušavaju unaprijediti poslovnu klimu vide rezultate toga."

Hrvatska, zajedno s Makedonijom, Bugarskom i Gruzijom, nalazi se međ prvih deset zemalja Godišnje izvješće prati parametre u deset područja. Reformske zemlje su pretežito olakšale načine otvaranja biznisa, ojačale su vlasnička prava, povećale pristup kreditima te olakšale porezno opterećenje. Johns ističe da više ljudi otvara vlastite tvrke kad vlade olakšaju regulativu za započinjanje biznisa.

"U zemljama koje provode reforme bilježi se veća razina otvaranja novih biznisa. U Gruziji sada ima jednako biznisa na stotinu stanovnika koliko i u Maleziji. Isti trend bilježi se i u drugim istočnoeuropskim zemljama poput Slovačke i Srbije."

Johns dodaje da je u nekim istočnoeuropskim zemljama sada lakše poslovati nego u zapodnoeuropskim ekonomijama. No unatoč ubrzanim poboljšanjima većina istočnoeuropskih zemalja i dalje nameće više administrativnih zapreka poduzetnicima nego bogate zemlje iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak, navodi Svjetska banka.

U izvješću "Doing business 2008" ocijenjeno je kako 178 ekonomija olakšava poslovanje poduzetnicima. U toj kategoriji, drugu godinu za redom Singapour je prvi na svijetu, slijedi Novi Zealand, a na trećem mjestu su Sjedinjene Države.

XS
SM
MD
LG