Linkovi

Predsjednik sveučilišta Columbia žestoko napao iranskog predsjednika Ahmadinejada


Pred današnje obraćanje Glavnoj skupštini Ujedinjenih naroda iranski predsjednik održao je kontroverzni govor na njujorškom sveučilištu Columbia. Iranski čelnik naišao je na žestoke kritike iz neočekivanog smjera.

Prosvjednici su držani na sigurnoj udaljenosti od iranskog predsjednika Ahmadinejada tijekom njegovog boravka na sveučilištu Columbia u New Yorku. No jednog "prosvjednika" nije mogao izbjeći: predsjednika sveučilišta Lee Bollingera.

U žestokom napadu na Ahmadinejada, Bollinger – koji je bio kritiziran zbog pozivanja iranskog čelnika da održi govor na sveučilištu – okomio se na iranskog predsjednika zbog stanja ljudskih prava u njegovoj zemlji, podrške terorizma, negiranja Holokausta i prijetnje o uništenju Izraela.

"Na ovom sveučilištu ne ustručavamo se prosvjeda i ukazivanja na neuspjehe naše vlastite vlade da se ponaša u skladu s našim vrijednostima. Stoga se nećemo ustručavati da kritiziramo vaše. Budimo jasni odmah na početku: gospodine predsjedniče, vi pokazujete sve karakteristike bezvrijednog i okrutnog diktatora."

Govoreći putem prevoditelja Ahmadinejad je, kako izgleda, ostao zatečen oštrim riječima Lee Bolingera.

"U brojim dijelovima njegovog govora bilo je uvreda i tvrdnji koje su, na žalost, netočne. Naravno, vjerujem da je on bio pod utjecajem medija i političke linije koja se udaljava od potrebe za mirom i stabilnošću u svijetu oko nas."

Iranski predsjednik nije izravno odgovorio na niz postavljenih mu pitanja uključujući i na ono o negiranju Holokausta. U brojnim slučajevima Ahmadinejad je reagirao tako što je i sam postavljao pitanja. U pripremljenom dijelu govora Ahmadinejad je govorio o vjerskim i filozofskim idejama traganja za istinom.

Neki kritičari vjeruju da sveučilište Columbia nije smjelo dati iračkom čelniku priliku da održi govor. Predsjednik sveučilišta Lee Bollinger odbacio je takve kritike rekavši da je sveučilište postupilo u skladu s američkom tradicijom slobodnog govora. U svom govoru Bollinger je rekao da Ahmadinejadovo negiranje holokausta čini iranskog predsjednika smiješnim te da zbog toga izgleda kao netko tko je drsko provokativan ili nevjerojatno neobrazovan.

XS
SM
MD
LG