Linkovi

Daniela Urem: Nakon filmskog festivala cilj nam je koncert Olivera Dragojevića u Carnegie Hallu


Američki Hrvati s područja New Yorka, ali i drugi ljubitelji filma, prošlog su tjedna imali priliku vidjeti 18 hrvatskih filmova koje je izabrao kritičar Jurica Pavičić. Najzaslužnija osoba za nesvakidašnju smortu hrvatskog filma u Sjedinjenim Državama je Daniela Urem iz neprofitne organizacije Doors Art Foundation.

Urem je stigla u New York iz Rijeke 1991. godine na studij, a kasnije je, među ostalim, radila u neprofitnim organizacijama i stekla iskustvo koje joj je dobrodošlo u pripremama ovog filmskog festivala. Pitali smo je kako je došla na ideju o organizaciji smotre hrvatskog filma.

"Na ideju smo došli suprug i ja smatrajući kako u New Yorku nedostaje prezentacija hrvatske kulture američkoj publici. Programi koji su se događali bili su pripremani specifično za na našu publiku. Napravili smo prvu izložbu i prezentaciju knjige Miljenka Jergovića i bili smo dosta iznenađeni zanimanjem i uspjehom tog programa tako da smo odlučili formirati programe za prezentaciju likovne umjetnosti, književnosti, filma te organizirati koncerte naših umjetnika."

Na ovom filmskom festivalu radilo se oko dvije godine, a želja joj je da on preraste u godišnju manifestaciju koju bi mogle podržati i gradske vlasti New Yorka.

"Što se toga tiče, mi smo provjerili i znamo sigurno da, ne samo da ćemo dobiti pomoć grada nakon pet godina, nego ćemo u procesu do tih pet godina moći aplicirati i spadamo u kategoriju da naš film može biti financijski podržan. Nakon pet godina ta financijska pomoć rast će puno više i to se svodi na stotinu tisuća dolara što je jako, jako puno s obzirom da ovo radimo s minimalnim sredstvima. Mogu samo zamisliti kakve prilike i interes postoje u ovom gradu za naš film tako da s jednom takvom podrškom vjerujem da se može napraviti jako puno."

Zaklada Doors Art Foundation nastavlja rad na drugim projektima predstavljanja hrvatske kulture u Sjedinjenim Državama.

"Želja nam je organizirati koncert Olivera Dragojevića u Carnegie Hallu. Pregovori su već u tijeku. Oliver Dragojević je nakon koncerta u pariškoj Olympiji izjavio da mu je još želja svirati u Carnegie Hallu. Suprug, ja i kuratori zaključili smo da valja probati. U ovom gradu je to tako. Ako čovjek proba i ako ima dobar projekt, kao što bi to bio koncert Olivera Dragojevića, onda su sva vrata otvorena."

Kako kaže Daniela Urem, njena organizacija Doors Art Foundation nema problema ući u "velike kuće" i dobiti podršku ljudi koji mogu pomoći u realizaciji njihovih projekata uključujući koncert Olivera Dragojevića u Carnegie Hallu.

XS
SM
MD
LG