Linkovi

Hollywood i rat u Iraku


U nekoliko novih filmova, Hollywood se bavi ratovima u Iraku i Afganistanu, točnije njihovim odrazom na američke vojnike i njihove obitelji. No, ti se novi filmovi razlikuju od ranijih ratnih filmova.

Nedavno se počeo prikazivati film "U dolini Elah", s Tommyjem Lee Jonesom i Susan Sarandon kao roditeljima ubijenog iračkog veterana. Tugujući otac pomaže u razrješavanju ubojstva.

Filmski kritičar Glasa Amerike Alan Silverman kaže da je film "U dolini Elah" tek prvi u nizu filmova koji će dolaziti u kina u nekoliko slijedećih mjeseci, a svi s temom rata i problemima veterana: "Slijedeći dolazi film "Kraljevstvo", s radnjom smještenom u Saudijskoj Arabiji. On govori o devastirajućem napadu na američke civilne uposlenike u ovoj kraljevini, te o pokušajima da se uhvate teroristi koji su izveli napad."

Među dolazećim filmovima su i "Grace is Gone", s Johnom Cusackom kao ocem dvije djevojčice koje su izgubile majku u Iraku, te "Rendition", s Reese Witherspoon kao ženom čijeg supruga – rodom Egipćanina – otmu američki agenti.

Film "Lavovi za jaganjce", s Robertom Redfordom u glavnoj ulozi i kao redateljem, priča je o jednom idealističkom profesoru koji se mora pomiriti s odlukom dvojice svojih studenata da se odu boriti u Afganistan.

Film "Stop gubicima" govori o vojniku koji se odbija vratiti u borbu, dok se "Redigiran", redatelja Briana De Palme, bavi američkim vojnicima u ratu u Iraku.

Svi ti novi filmovi zagledaju u američku politiku, u način vođenja rata, te posljedice koje rat ima po ljude koji se u njemu bore.

Jonathan Kuntz je predavač na Odsjeku za kazalište, film i televiziju Sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu. On kaže da se sadašnji filmovi razlikuju od onih iz vremena Drugog svjetskog rata, kada bi John Wayne i Errol Flynn razarali neprijatelja u studijskoj scenografiji, u Hollywoodu. Kako kaže, Hollywood je u potpunosti stajao iza ratnih napora nakon što su Japanci napali američku flotu u Pearl Harboru.

"Kad se dogodio Pearl Harbor, Hollywood se punom snagom ubacio u ratne napore na mnogo raznih načina – od novinskih izvješća prije projekcije filmova u kinima, dugometražnih filmova, filmova za obuku, pa do toga da su holivudske zvijezde redovito odlazile i zabavljale vojnike," kaže Kuntz.

Tek kad je rat završio – kaže Kuntz – Hollywood se pozabavio problemom veterana filmom "Najbolje godine naših života". Taj je film – podsjeća Kuntz – osvojio oskara za najbolji film 1946. godine, godinama bio hit i dan danas se smatra sjajnim filmom.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća, televizija je u američke domove donijela snimke s bojišnica, dok su holivudski filmaši uglavnom izbjegavali Vijetnamski rat. Bilo je iznimaka, poput filma "Zelene beretke", Johna Waynea, iz 1968, koji je s divljenjem govorio o specijalnim postrojbama američke vojske.

Kritičar Alan Silverman kaže da Hollywood reagira sporo, te da filmovima u načelu trebaju dvije godine da prođu put od koncepta do kino-dvorane. Autori filmova koji sada dolaze u kina na izvjestan su se način kockali sa svojim procjenama da će pitanja o kojima govore njihovi filmovi bili relevantna danas kada se ti filmovi počinju prikazivati.

Kako kaže profesor Kuntz, ti filmovi vjerojatno neće biti super-hitovi, niti će ih slijediti nastavci ili obrade u vidu televizijskih serija: "No, Hollywood ima mjesta ne samo za super-hitove, nego i za filmove srednje ili čak i niske prihodovne kategorije. To su slojevi u koji ulaze ovi filmovi. Dodao bih i to da je mnogo ljudi u Hollywoodu prilično liberalnih gledišta, te je ovo njihov način izražavanja mišljenja i način na koji oni smatraju da služe javnosti."

Kritičar Alan Silverman kaže da filmaši možda žele iskazati određeno gledište, ali da se u nekim od filmova vidi nastojanje da se stajališta izbalansiraju. U filmu "U dolini Elah", stvarni veterani rata u Iraku glume izmišljene likove koji, pak, iskazuju razloge za podržavanje ratnog napora u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG