Linkovi

'Zlatna' obljetnica Jazz festivala u Montereyu


Ovaj vikend održava se Monterey Jazz Festival, pedeseti po redu. Malo tko danas može reći da je nastupao na prvom jazz festivalu u Montereyu, u listopadu 1958. Klavirist Dave Bruback je jedan od tih malobrojnih. Nastupio je uz bok Louisu Armstrongu, Garryju Mulliganu, Billie Holiday, Modern Jazz Kvartetu – sve imenima iz povijesti jazza. Na prvom je festivalu u Montereyu, u Kaliforniji, muzicirao i saksofonist Sonny Rollins, koji – zajednu s Brubackom – nastupa i ove godine.

Jazz festival u Montereyu je šezdesetih godina bio otvoren i rockerima te blues glazbenicima – svirali su na njemu, 1966., i Jefferson Airplane i Muddy Waters. Kasnije – Janis Joplin, Blood Sweat and Tears te Ray Charles. Poslije i brojni Latino Jazz glazbenici te velikana u sedamdesetim godinama popularnog funk-rocka.

Ovogodišnja manifestacija daje presjek prošlosti, sadašnjosti i budućnosti monterejskog festivala. Na devet pozornica nastupit će, među ostalima veterani poput Ornette Coleman, Jima Halla, Dave Hollanda, Kennyja Burella i Ernestine Anderson. Trubač Terence Blanchard izvest će s Komornim orkestrom Monterey Jazz Fesitvala, svoj 'Rekvijem za Katrinu'.

U nedjelju, posljednjeg dana festivala, nastupaju najbolji američki srednjoškolski jazz orkestri, na manifestaciji nazvanoj Druga generacija.

Po treći put u karijeru, na monterejskom festivalu nastupit će i pjevačica Diana Krall, čijom skladbom S'Wanderful završavamo prilog o 'zlatnoj obljetnici' vjerojatno najprestižnijeg jazz festivala u Americi.

XS
SM
MD
LG