Linkovi

Alan Greenspan: 'Doba turbulencije: pustolovine u jednom novom svijetu'


Rijetko se događa da objavljivanje neke knjige komentiraju u istom tjednu američki predsjednik i dopredsjednik, međutim, upravo se to dogodilo nakon što su se u ponedjeljak u izlozima knjižara pojavili memoari bivšeg guvernera američke Središnje banke Alana Greenspana. Ipak, nisu samo kritike upućene administraciji predsjednika Busha zbog ekonomske politike ono što je pobudilo izuzetno zanimanje javnosti za ovu knjigu.

Njeno objavljivanje koincidira s velikom krizom na američkom tržištu hipotekarskih zajmova, koja prijeti da će ostaviti mnoge Amerikance bez vlasništva nad kućama i stanovima, a za koju kritičari Alana Greenspana tvrde da se može pripisati njegovoj dugogodišnjoj politici smanjivanja kamatnih stopa. Puni naslov knjige - Doba turbulencije: pustolovine u jednom novom svijetu.

Alan Greenspan je radio za sve američke predsjednika od 1969. godine naovamo osim za Jimmyja Cartera. U svojoj knjizi sjećanja Doba turbulencije u većoj ili manjoj mjeri kritički se odnosi prema svima njima. Geralda Forda opisuje kao neobično poštenog političara koji je – citiramo – "uvijek shvaćao što zna, a što ne zna". Unatoč ideoloških razlika s predsjednikom Clintonom, Greenspan ga opisuje kao "konzistentnog, disciplinarno usredotočenog na dugotrajni gospodarski rast". Predsjednike Reagana, Nixona i Georgea Busha starijeg prikazuje s pomiješanim kritikama i pohvalama, a samo sadašnjem predsjedniku Georgu Bushu ne daje priznanje ni za jedno postignuće na gospodarskom planu.

Nakon izlaska knjige ovaj tjedan oglasili su se predsjednik Bush na Fox Newsu i Dick Cheney u komentaru za list Wall Street Journal. Obojica su osporila ocjene iznesene u memoarima bivšeg guvernera Središnje banke.

"Mislim da govorimo o različitim stvarima. Ja nisam zabrinut zbog kratkoročnih problema, niti proračunskog manjka koji se temelji – kako to ekonomisti kažu – na "problemima s gotovinom". Približavamo se puno većem problemu kako se ogromni broj iz generacije tzv. "baby boomera" sprema u mirovinu. Naša ekonomija se u ovom trenutku može nositi s brojem umirovljenika, njihovim penzijama i drugim povlasticama koje im država daje. Međutim, doći će do enormnog povećanja penzionera i izdvajanja za njihove beneficije. Bojim se da u ovom trenutku nismo u stanju sagledati koliko će to biti veliki problem i zašto je važno da poduzmemo korake u tom smjeru što prije. I dok su podaci o proračunu na koje predsjednik i dopredsjednik aludiraju točni, ja ne govorim o tome, već o tome da se treba pripremati za jednu posve drugačiju budućnost. Mislim da je republikanski Kongres, koji je izgubio većinu 2006. godine – a to sam napisao i u svojoj knjizi – umjesto na politiku pažnju usmjeravao na vlast, a na kraju je ostao i bez jednog i bez drugog."

Na početku Doba turbulencije Greenspan govori o svom povratku iz Švicarske 11. rujna 2001. godine i kako je zrakoplov u kojem se vozio preusmjeren u Kanadu. To bi vjerojatno trebalo već na samom početku izazvati dramski efekt, međutim, autor ne pušta čitatelja duboku u svoj privatni život i skoro uopće ne govori o svojim eventualnim ambicijama, braku s novinarkom Andreom Mitchell i drugim temama koje bi tražile dublje zadiranje u njegovu intimu. Nedavno su gospodina Greenspana upitali kako je odrastanje u doba velike ekonomske krize tridesetih godina utjecalo na njega i njegove stavove o ekonomiji.

"Kad ste mladi niste svjesni da postoje druge alternative. Odrastao sam u obitelji iz niže srednje klase. Roditelji su mi bili rastavljeni i majka me odgajala. Ona je po prirodi bila izuzetno optimistična osoba. I kad sam se mnogo godina kasnije prisjećao tog razdoblja, nakon što sam naučio u kakvom je stanju svijet tada bio, jednostavno ga nisam upamtio na taj način. U vrijeme mog odrastanja to je bio jedini svijet koji sam znao i nisam ga imao s čime usporediti."

Kritičar New York Timesa piše da su Doba turbulencije zapravo dvije knjige – jedna koju bi Alan Greenspan volio napisati i jedna za koju zna da će njegovi čitatelji radije čitati. Prvih dvjesto pedeset stranica predstavlja klasičnu autobiografiju. U predgovoru Greenspan priznaje koliko mu je teško bilo naučiti da piše u prvom licu.

Drugi dio knjige okuplja niz autorovih meditacija o ekonomskim pitanjima, velikom nesrazmjeru u primanjima Amerikanaca i gospodarskom usponu Kine. Knjigu bivšeg direktora američke Središnje banke Alana Greenspana Doba turbulencije: pustolovine u jednom novom svijetu objavila je izdavačka kuća Penguin iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG