Linkovi

Senat protiv povlačenja američkih vojnika iz Iraka


Ova mjera bila je predložena kao amandman na proračunski zakon za obranu. U tom amandmanu pozivalo se na povlačenje većine američkih vojnika iz Iraka do lipnja slijedeće godine i prekid financiranja vojnih operacija. Predlagatelj amandmana, demokratski senator iz Wisconsina, Russ Feingold, ustvrdio je da rat u Iraku skreće pozornost i sredstva od šireg, globalnog rata protiv terorizma.

"Bojim se da će nastavak naših napora u Iraku dovesti do neuspjeha u borbi protiv onih koji su nas napali 11. rujna 2001. godine. To bi moglo dovesti do predaje, stvarne predaje protiv onih koji su nas napali."

Senator iz Arizone John McCain, vodeći republikanac u Odboru za oružane snage snažno se usprotivio takvom prijedlogu koji bi, prema njegovim riječima, doveo do poraza Sjedinjenih Država.

Prema njegovim riječima, trebalo bi dati dodatno vrijeme novoj strategiji predsjednika Busha u Iraku koja prema riječima glavnog američkog zapovjednika u Iraku, generala Davida Petrausa, daje rezultata.

"Kad bi Kongres Sjedinjenih Država uspio u okončavanju nove strategije usvajanjem predložene zakonske mjere krenuli bismo novim, manje učinkovitim i opasnijim smjerom koji bi nas doveo do sigurnog poraza."

Neuspjeh Feingoldovog amandmana nije bio neočekivan. Senat je odbacio sličan prijedlog u svibnju. Čelnik demokrata u Senatu, Larry Reid, optužio je republikance da ih više brine kako da zaštite predsjednika Busha nego vojnike u Iraku. Republikanci tvrde da sada nije vrijeme za promjene kad američka pojačanja u Iraku daju rezultata.

Američki Senat osudio je plaćeni oglas koji je u New York Timesu objavila liberalna anti-ratna organizacija MOVE ON, a u kojem se američkog zapovjednika u Iraku, generala Davida Petraeusa, optužuje za izdaju. Senatori su usvojili rezoluciju takvog sadržaja sa 72 glasova "za" i 25 "protiv". Na strani 49 republikanskih senatora glasovala su 22 demokrata i jedan neovisni senator.

Organizacija MOVE ON je u svom oglasu sugerirala da će general Petraeus pogrešno prikazati situaciju u Iraku kako bi podržao tvrdnje predsjednika Busha da američka pojačanja daju rezultata. Predsjednik Bush također je osudio taj oglas.

XS
SM
MD
LG