Linkovi

Jazz festival u čast Dukea Elllingtona


Glazba Dukea Ellingtona – koji je rođen u Washingtonu - popularna je diljem svijeta. Stoga ne čudi da su na ovogodišnjem jazz festivalu, Ellingtonu u čast, muzicirali izvođači iz sedam zemalja.

U Centru Kennedy nastupili su jazzisti iz Japana, Ruande, Brazila, Meksika, Kolumbije i Kube, koji su privukli najviše posjetitelja. Duke Ellington je kao glazbeni inovator bio ispred svog vremena, često napuštajući okvire jazza ignorirajući glazbene kategorije. Duke bi bio prvi koji bi pozdravio činjenicu da je na ovogodišnjem festivalu bilo mjesta I za hip hop, ali i za takozvane ‘koncerte za cijelu obitelj’.

Nekoliko je koncerata bilo posvećeno pioniru jazza Dizzzy Gillespieu, povodom devedesete godišnjice njegovog rođenja. Na koncertu ‘Jazz na Mallu’ nastupao je Dizzy Gillespie’s All Starr Big Band, a Trio Danila Perez Trio s gostima svirao je u Kazalištu Lincoln. Kongresna knjižnica organizirala je popodnevni događaj ‘Dizzy na Filmu’, dok je na Sveučilištu George Washington održan panel o globalnoj ulozi jazza, naslovljen ‘Duke, Dizzy i Diplomacija’.

Svake večeri održavni su koncerti po klubovima u Washingtonu, a festival je okončan koncertom saksofonista Paquita D’Rivere koji je bio posvećen Willisu Conoveru, dugogodišnjem voditelju radijskih jazz emisija Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG