Linkovi

Irak, zdravstvena skrb i ekonomija - glavne teme američkih predsjedničkih izbora


Istraživanja javnog mnijenja već mjesecima pokazuju da glasače, odmah iza Iraka, najviše zanimaju zdravstvo i ekonomija. Senatorica Hillary Clinton, jedna od osam političara koji se natječu za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, nedavno je predstavila plan za reformu američkog zdravstva.

"Možemo unedogled pričati o slobodi, ekonomskim šansama za sve građane, i o ljudskoj sreći. Međutim, što sve to znači majci ili ocu koji ne mogu platiti posjet liječniku, kada im je dijete bolesno? Ili, nekome tko odustane od priželjkivanog radnog mjesta samo zato što firma ne nudi zdravstveno osiguranje. "

Republikanska stranka kritizira demokrate da žele državi dati preveliku ulogu u zdravstvu, za koje smatraju da bi trebalo biti što više privatizirano. …Jedan od republikanskih kandidata za Bijelu kuću, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee, svjestan je da će u izbornoj kampanji pitanja cijene i kvalitete zdravstva biti vrlo prominentna.

"Problem je ogroman, jer su neki od prioriteta u našem zdravstvu okrenuti naopako. Težište je na liječenju bolesti u kasnoj fazi, umjesto da naglašavamo prevenciju.

Sarah Dutton vodi istraživanja javnog mnijenja za televizijsku mrežu CBS. Kaže da su svi predsjednički kandidati svjesni važnosti reforme zdravstva."

"66 posto ispitanika vrlo je nezadovoljno ili je prilično nezadovoljno kvalitetom zdravstva. 81 posto ispitanika vrlo je nezadovoljno njegovom cijenom."

Drugo važno pitanje je ekonomija. Dvije glavne teme su uvijek – porezi i zapošljavanje. I demokrati i republikanci obećavaju smanjenje poreza, pogotovo za srednju klasu. Larry Sabato, direktor Centra za politička istraživanja pri Sveučilištu Virginije, kaže da bi uz Irak, ekonomiju i zdravstvo, na izborima mogle biti važne i neke –kako je rekao – 'društvene teme'.

"Aktivisti liberalne orijentacije pomagat će demokratima, konzervativci republikancima – prije svega zato što se slažu s programima ove dvije stranke kada je u pitanju pobačaj, prava homoseksualaca, smrtna kazna, imigracija, kontrola osobnog naoružanja… Sve su to vrlo emocionalna pitanja na američkoj političkoj sceni."

Larry Sabato dodaje da će na ljestvici glasačkih prioriteta 2008. također biti i pitanja nacionalne sigurnosti te obrane od terorizma.

XS
SM
MD
LG