Linkovi

SAD: Rekordna kašnjenja u zračnom prometu


Ovog su ljeta zračne luke u Sjedinjenim Državama zabilježile rekordna kašnjenja. No, američka Savezna uprava za zrakoplovstvo nedavno je najavila planove za ublažavanja tog problema.

U ovaj su plan uključene četiri američke zračne luke na kojima su kašnjenja najčešća. Sve četiri se nalaze na istočnoj obali Sjedinjenih Država: La Guardia, JFK i Newark na širem području New Yorka, te Philadelphia International u saveznoj državi Pennsylvaniji.

Po ovom planu, zrakoplovi koji su se do sada morali držati samo jedne zračne trake od sada će moći uzletjeti u više smjerova, koristeći više zračnog prostora. To će ubrzati polijetanja aviona i smanjiti čekanja na pisti, a time i kašnjenja. Savezna uprava za zrakoplovstvo tvrdi da će zračne kompanije time uštedjeti milijune dolara godišnje, uglavnom u troškovima goriva.

"Kašnjenja na širem području New York – New Jersey – Philadelphia smanjit će se za otprilike 20 posto. A to je vrlo važno svima u čija su putovanja uključeni ovi aerodromi."

Planom bi se trebala smanjiti i kašnjenja uzrokovana lošim vremenskim uvjetima. Primjerice, više uzletnih puteva pružit će pilotima više fleksibilnosti za zaobilaženje oluja. Međutim, da bi se ovaj plan proveo u praksu, nužno je obučiti kontrolore leta. Upravo to zabrinjava kontrolora leta iz New Yorka, Deana Iacopellija.

"Pritisak i nadzor nad kontrolorima leta jači su nego ikada prije, i ne znam koliko ćemo ih još dugo moći izdržati."

Savezna uprava za zrakoplovstvo kaže da će se ovaj plan u potpunosti provesti do 2011.-e godine. Direktor Savezne uprave zatražio je od zrakoplovnih tvrtki da preispitaju način na koji sastavljaju svoje redove leta. Uprkos ovogodišnjim rekordnim kašnjenjima letova, zarada ovih tvrtki za 2007. godinu znanto se povećala.

XS
SM
MD
LG